Σύντομα αναμένεται οι γνωστοί browsers Chrome, Edge και Firefox να φτάσουν στην έκδοση 100 (v100), κάτι που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα με τη πρόσβαση σε ορισμένες, κυρίως παλαιότερες, ιστοσελίδες.

Η μετάβαση στην έκδοση 100 τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφάλματα ή ζητήματα συμβατότητας με ορισμένες ιστοσελίδες που δεν είναι ακόμα ενημερωμένες για να διαβάζουν τριψήφια user-agent strings, με τις Google, Microsoft και Mozilla να εργάζονται εντατικά αυτή τη περίοδο σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τυχόν μεγάλα προβλήματα.

Και οι τρεις εταιρείες έχουν προειδοποιήσει εδώ και αρκετούς μήνες για τα ζητήματα που ενδέχεται να προκαλέσει η επερχόμενη έκδοση 100 των browsers τους, η οποία στην περίπτωση των Chrome και Edge πρόκειται να διατεθεί τον Μάρτιο και στην περίπτωση του Firefox δύο μήνες μετά, τον Μάϊο. Και οι τρεις εταιρείες προχώρησαν σε εκτεταμένες δοκιμές με πολλές ιστοσελίδες για να διαπιστωθούν σφάλματα και ήδη υπάρχει επί του παρόντος μία μικρή -ευτυχώς- λίστα ζητημάτων, με την ιστοσελίδα Engadget να αναφέρει ότι ανάμεσα στις ιστοσελίδες που επηρεάζονται είναι και ορισμένες αρκετά «μεγάλες» όπως οι HBO Go, Bethesda και Yahoo.

«Όταν οι browsers έφτασαν για πρώτη φορά στην έκδοση 10 λίγο περισσότερο από 12 χρόνια πριν, ανακαλύφθηκαν πολλά προβλήματα με τις βιβλιοθήκες ανάλυσης User-Agent καθώς ο αριθμός της κύριας έκδοσης έγινε από μονοψήφια, διψήφια» εξηγεί η ομάδα web development του Mozilla σε μία ανάρτηση στο επίσημο blog του οργανισμού. Όπως το περίφημο σφάλμα Y2K που έκανε το έτος 2000 να μην ξεχωρίζει από το 1900 για ορισμένους υπολογιστές, τα προγράμματα περιήγησης έχουν διαφορετικές μορφές user-agent strings και «είναι πιθανό ορισμένες βιβλιοθήκες ανάλυσης να έχουν hard-coded υποθέσεις ή σφάλματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τις τριψήφιους αριθμούς κύριας έκδοσης».

Αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη πιθανότητα να μην «φορτώνουν» ορισμένες ιστοσελίδες ή να φορτώνουν με σφάλματα, έχει γίνει σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο -όπως πριν από 22 χρόνια με το bug Y2K- ώστε η μετάβαση στην έκδοση 100 να γίνει ομαλά. Οι προγραμματιστές ενδέχεται να ενεργοποιήσουν μια ειδική επισήμανση στις τρέχουσες εκδόσεις των Chrome, Edge και Firefox για να κάνουν να «αναφέρονται» σαν να πρόκειται για τις εκδόσεις 100 με στόχο να δοκιμαστούν όσο το δυνατόν περισσότερες ιστοσελίδες. Ο οργανισμός Mozilla λέει ότι αν υπάρξουν πολλά προβλήματα είτε θα προχωρήσει σε «hot fixes» των ιστοσελίδων είτε θα παγώσει προσωρινά την επόμενη μεγάλη έκδοση του Firefox στο 99.

 

  • Like 1