Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και έτσι στο στόχαστρο της Ευρωπαικής Ένωσης μπαίνει για ακόμα μια φορά η Google μετά από επίσημη καταγγελία για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η αμερικανική εταιρεία όσον αφορά τις αναζητήσεις στο Internet για αγορές προιόντων.

Όπως σημειώνει η ΕΕ, η Google εκμεταλλεύται την κυρίαρχη θέση που κατέχει στα εκατομμύρια των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά, επιλέγοντας να εμφανίσει στην κορυφή της ιστοσελίδας δικές της προτάσεις αγορών μέσω της υπηρεσίας Google Shopping. Μάλιστα η σημερινή δίωξη είναι το αποτέλεσμα 5ετους έρευνας για μονοπωλιακές πρακτικές της εταιρείας, η οποία κατέχει το εντυπωσιακό 90% όλων των αναζητήσεων που διεξάγονται από τους Ευρωπαίους πολίτες.

 

Στο κομμάτι που αφορά το Google Shopping, κατά την Ευρωπαική Ένωση, η Google εμφανίζει διάφορες προτάσεις προιόντων ανάλογα με την αναζήτηση προχωρόντας σε συγκρίσεις τιμών, όμως χωρίς ο χρήστης να βλέπει την πραγματικά καλύτερη τιμή αλλά εκείνα τα προιόντα που φέρνουν μεγαλύτερο κέρδος στη Google. Μια ακόμη ένσταση για την υπηρεσία είναι το γεγονός ότι αυτή δεν εναπόκειται στο ίδιο σύστημα αξιολόγησης της Google όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα sites, ένα σύστημα που "ανεβοκατεβάζει" ιστοσελίδες από την πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων.

 

Παράλληλα η Ευρωπαική Ένωση έχει ξεκινήσει έρευνα και για την πλατφόρμα του Android η οποία χρησιμοποιείται σε smartphones και tablets, κατηγορώντας τη Google ότι πιέζει τους κατασκευαστές συσκευών να χρησιμοποιούν τη δική της μηχανή αναζήτησης αλλά και εφαρμογές, αποκλείοντας άλλες εταιρείας με τα προιόντα τους.

 

Αν τελικά η Google καταδικαστεί, τότε αντιμετωπίζει την πιθανότητα να κληθεί να πληρώσει ένα τσουχτερό πρόστιμο το οποίο μάλιστα μπορεί και να ορίζεται στο 10% των πιο πρόσφατων συνολικών εσόδων της εταιρείας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ένα ποσό κοντά στα 6 δισεκατομμύρια. Για την ώρα η Google έχει στη διάθεση της 10 εβδομάδες προκειμένου να επεξεργαστεί και να απαντήσει ατην επίτροπο ανταγωνισμού Margrethe Vestager για τις καταγγελίες.

Link.png Site: BBC