Σύμφωνα με το Guardian, η Google κατασκευάζει και δοκιμάζει drones σε μια βάση στο Νέο Μεξικό τα οποία φορτίζονται μέσω ηλίου και μπορούν να παρέχουν Internet με ταχύτητες 5G, στις περιοχές πάνω από τις οποίες θα πετούν.

Η Google αποκαλεί το συγκεκριμένο εγχείρημα Project SkyBender. Επιπλέον, φημολογείται ότι για το συγκεκριμένο εγχείρημα η Google νοικιάζει έκταση 15 στρεμμάτων από τη Virgin Galactic. Το Project SkyBender εστιάζει στην τεχνολογία κυμάτων χιλιοστού, η οποία μπορεί να μεταδώσει gigabits δεδομένων με έως και 40 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες από τις αντίστοιχες του 4G.

 

Μάλιστα, τα κύματα χιλιοστού θεωρούνται ότι θα αποτελέσουν το μέλλον στη μετάδοση δεδομένων και επίσης, αναμένεται να αξιοποιηθούν και για τα 5G δίκτυα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα κύματα χιλιοστού διαθέτουν μικρότερη εμβέλεια από το σημερινό σήμα κινητής και επιπλέον, επηρεάζονται ευκολότερα από καιρικές συνθήκες όπως βροχή και χιόνι. Η Google όμως, όπως και άλλες εταιρείες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την εν λόγω τεχνολογία, αναζητεί τρόπους για να επεκτείνει την εμβέλεια.

 

Η Google δοκιμάζει την τεχνολογία με μια σειρά από ηλιακά drones που αποκαλεί Centaur, για τα οποία είναι υπεύθυνο το τμήμα Google Titan, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της Titan Aerospace, εταιρείας κατασκευής drones, από τη Google το 2014.

 

Ακόμη, σύμφωνα με το Guardian, η Google έχει συμφωνήσει με την FCC να συνεχίσει τις δοκιμές μέχρι και τον Ιούλιο. Επίσης, φημολογείται ότι πληρώνει $1.000 την ημέρα στη Virgin Galactic για την έκταση που της νοικιάζει και ότι έχει πληρώσει $300.000 στη Spaceport America για την κατασκευή απαραίτητου εξοπλισμού, όπως πομποδέκτες κυμάτων χιλιοστού.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι σκοπεύει να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως το Facebook στον τομέα παροχής internet σε αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με το Guardian, το SkyBender αποτελεί υποτομέα του Google Access, του τμήματος της Google που είναι υπεύθυνο για το Project Loon, ένα εγχείρημα της Google που στοχεύει στην παροχή internet σε αποκομμένες περιοχές του πλανήτη, μέσω air balloons.

 

Link.png Site: TheVerge