Σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, έχουμε δει υπηρεσίες που έχουν σχέση με την τήρηση του νόμου να χρησιμοποιούν «ειδικό λογισμικό και συστήματα» προκειμένου να κάνουν zoom σε μια φωτογραφία που έχει αρκετό θόρυβο, προκειμένου να αναγνωρίσουν το πρόσωπο που κρύβεται πίσω απ' αυτή.

Μπορεί μέχρι σήμερα, το «καθάρισμα» μιας πιξελιασμένης φωτογραφίας να αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φωτογραφίας, όμως η Google έχει αντίθετη άποψη, με ομάδα ερευνητών της εταιρείας να παρουσιάζει μια σχετική τεχνολογία που υπόσχεται αυτό ακριβώς. Μέσω του Brain, του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης με δυνατότητες αυτοεκπαίδευσης που αναπτύσσει η Google, κάτι τέτοιο είναι εφικτό αν και με όχι τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Image-samples.jpg

 

Στο παράδειγμα που δημοσιοποίησε η Google, θα πρέπει να κοιτάξουμε αρχικά τις εικόνες της τρίτης στήλης που είναι αυτές που διαθέτουμε αρχικά. Στο σύστημα, οι ερευνητές υποβάλλουν τις «πιξελιασμένες» εικόνες που μπορείτε να δείτε στην πρώτη κάθετη στήλη, ενώ στη μεσαία εμφανίζεται το αποτέλεσμα της επεξεργασίας στην οποία έχει προχωρήσει το Brain. Κρίνοντας τη δεύτερη με την τρίτη στήλη, είναι φανερό ότι το Brain κάνει αρκετά καλή δουλειά στο να απεικονίσει το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την εικόνα των 64 pixel. Το τελικό αποτέλεσμα που παραδίδει το σύστημα της Google συνδυάζει τη δύναμη δύο νευρωνικών δικτύων και ενός μοντέλου που επιτρέπει τη σύνθεση λεπτομερειών σε χαμηλής ανάλυσης εικόνες.

 

Αρχικά μετά από ανάλυση της εικόνας μεγέθους 8x8, το σύστημα αντιπαραθέτει τη φωτογραφία αυτή με άλλες παρόμοιες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και υπολογίζει πως περίπου η εικόνα θα εμφανίζεται όταν κάποιος κάνει zoom. Η δεύτερη φάση αναλαμβάνει την προσθήκη ρεαλιστικών στοιχείων στο τελικό αποτέλεσμα με βάση την εκμάθηση του συστήματος για την αντιστοίχηση ενός pixel χαμηλής ανάλυσης εικόνας με κάποια άλλη εικόνα υψηλής ανάλυσης.

 

 

Σημαντική είναι η παραδοχή ότι η παραγόμενη εικόνα δεν είναι αληθινή, και ότι οι πρόσθετες λεπτομέρειες που υπάρχουν σ' αυτή κατά την επεξεργασία, είναι απλά μια πρόβλεψη και τίποτα περισσότερο. Η τεχνική αυτή μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για zoom και καθάρισμα μιας θολής φωτογραφίας, με το τελικό αποτέλεσμα όμως να μην είναι μια πραγματική εικόνα.

 

Link.png Site: ΑrsTechnica