Η Google θα αρχίσει σύντομα να διαγράφει ανενεργούς προσωπικούς λογαριασμούς που έχουν μείνει αχρησιμοποίητοι για δύο ή περισσότερα χρόνια.

Αυτή η από καιρό προγραμματισμένη αλλαγή πολιτικής έχει ως στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας, καθώς οι αχρησιμοποίητοι λογαριασμοί είναι πιο ευάλωτοι σε πειρατεία. 

Τον Μάιο, η Google ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αρχίσει να αφαιρεί ολόκληρους ανενεργούς λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2023. Προηγουμένως, η εταιρεία διέγραφε μόνο το περιεχόμενο εντός των ανενεργών λογαριασμών, όχι τους ίδιους τους λογαριασμούς.

Αν έχετε έναν παλιό αχρησιμοποίητο λογαριασμό Google που θέλετε να κρατήσετε, έχετε ακόμα χρόνο να τον προστατεύσετε πριν ξεκινήσει η διαδικασία της διαγραφής. Η Google ξεκινά τη διαδικασία σταδιακά, στοχεύοντας πρώτα σε λογαριασμούς που αμέσως μετά τη δημιουργία τους, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ ξανά. 

Είναι σημαντικό ότι η Google δηλώνει ότι επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να διαγράψει ανενεργούς λογαριασμούς YouTube με αναρτημένα βίντεο.

Για να καταστήσετε έναν λογαριασμό ενεργό και να αποτρέψετε τη διαγραφή του, απλώς συνδεθείτε και χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε υπηρεσία της Google. Στις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε οι οποίες θα ενεργοποιήσουν εκ νέου έναν αδρανή λογαριασμό, είναι οι εξής:

  • Έλεγχος του Gmail
  • Χρήση του Google Drive 
  • Παρακολούθηση ενός βίντεο στο YouTube
  • Αναζήτηση στο Google 
  • Σύνδεση σε ιστότοπο τρίτου μέρους με τη Google 

Η πολιτική αυτή ισχύει μόνο για λογαριασμούς καταναλωτών, όχι για λογαριασμούς που ανήκουν σε οργανισμούς όπως σχολεία ή σε επιχειρήσεις. Η Google παρέχει επαρκή ειδοποίηση πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαγραφή, έτσι έχετε χρόνο για να ανακτήσετε την πρόσβαση στο λογαριασμό μέσω των επιλογών ανάκτησης λογαριασμού της εταιρείας.

Η αφαίρεση ανενεργών λογαριασμών αντιπροσωπεύει τη συνεχή εξέλιξη της Google στο όνομα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας. Λιγότεροι λογαριασμοί σημαίνει λιγότερα πιθανά τρωτά σημεία όμως για όσους έχουν συναισθηματική προσκόλληση σε παλιούς λογαριασμούς, θα πρέπει να φροντίσουν να συνδεθούν πριν έρθει ο Δεκέμβριος. Διαφορετικά, οι ψηφιακές σας μνήμες θα μπορούσαν να διαγραφούν αυτόματα.