Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, η Google συνεργάζεται με την ινδική εταιρεία Salcit Technlogies για να αξιοποιήσει τους ήχους του ανθρώπινου σώματος στην ανίχνευση ασθενειών όπως της φυματίωσης, ή της χρόνιας αποφρακτική πνευμονοπάθειας (COPD).
Το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία HeAR (Health Acoustic Representations), έχει εκπαιδευτεί με ένα εντυπωσιακό σύνολο 300 εκατομμυρίων ηχητικών δειγμάτων από όλο τον κόσμο. Τα δείγματα περιλαμβάνουν ήχους όπως βήχας, φτέρνισμα και αναπνοή, δημιουργώντας μια πλούσια βάση δεδομένων για την ανάλυση και ερμηνεία των ήχων του σώματος.
Η Shravya Shetty, διευθύντρια έρευνας μηχανικής της Google, εξηγεί: "Το HeAR έχει την ικανότητα να εντοπίζει λεπτές διαφορές στα μοτίβα του βήχα, επιτρέποντάς μας να αναγνωρίζουμε πρώιμα σημάδια φυματίωσης με εκπληκτική ακρίβεια."
Η συνεργασία της Google με την Salcit Technlogies έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη της εφαρμογής Swaasa για κινητά τηλέφωνα. Ο Manmohan Jain, συνιδρυτής της Salcit, αναφέρει: "Η Swaasa επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάσουν ένα δείγμα βήχα 10 δευτερολέπτων και να ελέγξουν για ασθένειες με ακρίβεια 94%. Είναι σαν να δίνεις ένα δείγμα αίματος, αλλά αντί για εργαστήριο, η ανάλυση γίνεται στο cloud."
Η σημασία αυτής της καινοτομίας γίνεται ακόμα πιο εμφανής όταν εξετάζουμε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Καθημερινά, περίπου 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση, ενώ 30.000 νοσούν. Στην Ινδία μόνο, η ασθένεια αφαιρεί τη ζωή σχεδόν 250.000 ανθρώπων κάθε χρόνο.
Το οικονομικό όφελος αυτής της τεχνολογίας είναι εξίσου σημαντικό. Μια εξέταση με τη Swaasa κοστίζει μόλις 200 ρουπίες (περίπου 2,40 δολάρια), σε αντίθεση με μια σπιρομέτρηση σε κλινική που μπορεί να κοστίσει έως και 3.000 ρουπίες. Αυτή η διαφορά κόστους θα μπορούσε να κάνει την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση προσιτή σε πολύ περισσότερους ανθρώπους, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις. Η αλλαγή των καθιερωμένων κλινικών πρακτικών απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, ενώ υπάρχουν ζητήματα με την ποιότητα των ηχητικών δειγμάτων και την εξοικείωση των χρηστών με την τεχνολογία. Παρά τις δυσκολίες, η πρωτοβουλία βρίσκει υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου του οργανισμού StopTB Partnership που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Η Google δεν σταματά στη φυματίωση. Σε συνεργασία με το νοσοκομείο Chang Gung Memorial στην Ταϊβάν, η εταιρεία ερευνά ένα μοντέλο βασισμένο σε υπερήχους για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Ο στόχος είναι να προσφέρει δωρεάν εξετάσεις σε πληθυσμούς που δεν έχουν πρόσβαση σε ακριβές μαστογραφίες.
Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση ήχων του σώματος επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Η καναδική εταιρεία UBENWA έχει αναπτύξει ένα μοντέλο που αναλύει το κλάμα των βρεφών για να ερμηνεύσει τις ανάγκες και την υγεία τους. Άλλοι ερευνητές εργάζονται σε εργαλεία AI που μπορούν να ανιχνεύσουν τον αυτισμό βασιζόμενα σε ήχους όπως "οοο", "ααα" και γουργουρητά.
Σύμφωνα με τον Manmohan Jain της Salcit Technlogies, η εταιρεία έχει λάβει έγκριση από τον ρυθμιστικό φορέα ιατρικών συσκευών της Ινδίας, καθιστώντας τη Swaasa το πρώτο εγκεκριμένο εργαλείο λογισμικού για χρήση ως ιατρική συσκευή στη χώρα.
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (13)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση