Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στο Bard να σταθεί ισάξια απέναντι σε άλλα chatbots.

Ενημέρωση: Η λειτουργία αυτή δεν είναι για την ώρα διαθέσιμη στη χώρα μας αν και ο περιορισμός μπορεί να αρθεί με τη χρήση VPN όπου αναφέρουν οι insomniacs στα σχόλια.

Εκτός από την υποστήριξη 40 γλωσσών (και των ελληνικών) στο ανανεωμένο Bard, η Google προσθέτει στο AI chatbot της τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας έτσι μια λειτουργία την οποία το αντίπαλο δέος, το ChatGPT Plus διαθέτει εδώ και μήνες.

Οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν από το Bard να δημιουργήσει φωτογραφίες αξιοποιώντας το μοντέλο μετατροπής κειμένου σε εικόνα, με την επωνυμία Imagen 2. Θεωρούταν δεδομένο ότι το Bard, που βασίζεται στο γλωσσικό μοντέλο Gemini Pro της Google θα προσέφερε τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων. Η εικασία ήταν πως το ισχυρότερο μοντέλο Gemini Ultra θα υποστήριζε τη συγκεκριμένη λειτουργία, όμως το μοντέλο αυτό παραμένει σε στάδιο ανάπτυξης.

Η Google προβάλει εδώ και καιρό το Bard ως μια αξιόλογη εναλλακτική απέναντι στο ChatGPT Plus της OpenAI, το οποίο βασίζεται στο GPT-4 και επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εικόνες χάρη στην ενσωμάτωση του DALL-E 3. Και τα δύο chatbots αποδίδουν καλά, όμως η απουσία δυνατότητας μετατροπής του κειμένου σε εικόνα που χαρακτήριζε μέχρι τώρα το Bard προσέφερε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο ChatGPT Plus. H χρήση του ανανεωμένου Bard με το Imagen 2 είναι δωρεάν, αντίθετα με το ChatGPT Plus, το οποίο βασίζεται σε συνδρομητικό μοντέλο.

Η δημιουργία εικόνων μέσω τεχνητής νοημοσύνης προκάλεσε προ ημερών σάλο, όταν το Χ κατακλύστηκε από πλαστές, γυμνές φωτογραφίες της Τέιλορ Σουίφτ. Παρότι δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία εκείνων των εικόνων, οι τεχνολογικές εταιρίες έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις πλατφόρμες δημιουργίας εικόνων.

Η Google δήλωσε ότι οι νέες δυνατότητες του Bard "σχεδιάστηκαν έχοντας την υπευθυνότητα κατά νου". Η λειτουργία υδατόγραφήματος της εταιρίας θα διαρρέεται στα pixels των εικόνων, βοηθώντας να εντοπίζεται το κατά πόσο μία φωτογραφία είναι προϊόν προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, η Google έχει δηλώσει πως εφάρμοσε μέτρα προστασίας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία εικόνων επωνύμων προσώπων, καθώς και να περιορίζεται το βίαιο, προσβλητικό ή απροκάλυπτα σεξουαλικό περιεχόμενο.

Η δημιουργία εικόνων δεν πρόκειται να περιοριστεί στο Bard. Η Google διέθεσε ένα νέο, πειραματικό εργαλείο βασισμένο στο Imagen 2, με την επωνυμία ImageFX. Το ImageFX επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εικόνες με απλές γραπτές παραμέτρους, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να δοκιμάσουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους να προωθούνται απευθείας στους μηχανικούς της Google. Όπως και στην περίπτωση του Bard, οι εικόνες που προκύπτουν μέσω του ImageFX θα φέρουν σήμανση ότι προέκυψαν από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης και θα ακολουθούν τις τεχνικές προδιαγραφές και το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ΑΙ που εφαρμόζει η Google. Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να προστεθεί στα άλλα δημιουργικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρει η Google, το MusicFX και TextFX, τα οποία κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2023 και διατίθενται προς δοκιμή μέσω του Google Labs.

Το Bard ενισχύεται με μερικά ακόμη extensions. Παρότι η δημιουργία εικόνων περιορίζεται στα Αγγλικά για την ώρα, το chatbot έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες, σε 230 χώρες. Η προηγούμενη έκδοση λειτουργούσε μόνο στα Αγγλικά και ήταν διαθέσιμη σε 170 χώρες.

Η Google επέκτεινε επίσης τη λειτουργία double-check σε 40 γλώσσες, επιτρέποντας στους χρήστες να αξιολογούν τις απαντήσεις που λαμβάνουν από το chatobot αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο ώστε να επιβεβαιώσουν ή διαψεύσουν το προτεινόμενο περιεχόμενο. Και αυτή η λειτουργία, υποστηρίζει πλέον και τα ελληνικά.

  • Like 6