Η Google αύξησε αθόρυβα την τιμή του YouTube Premium κατά 2 δολάρια, από 12 σε 14 δολάρια, σύμφωνα με την ενημερωμένη σελίδα εγγραφής που εντοπίστηκε από την ιστοσελίδα 9to5Google.

Αντίστοιχα, η ετήσια τιμή ανέβηκε κατά 20 δολάρια, από 120 σε 140 δολάρια, μια εξοικονόμηση περίπου 28 δολαρίων σε σχέση με τη μηνιαία πληρωμή. Το YouTube αύξησε επίσης την τιμή του Music Premium από $10 σε $11 ανά μήνα, σε απόλυτη αρμονία με παρόμοιες αυξήσεις από την Apple και την Amazon που ανακοινώθηκαν πριν μερικές εβδομάδες. Οι αυξήσεις των τιμών δεν συνοδεύτηκαν από κάποια επίσημη ανακοίνωση ενώ τουλάχιστον στην Ελλάδα η τιμή παραμένει ίδια στα 8,49€/μήνα.

Εκτός από την εξάλειψη των διαφημίσεων, το YouTube Premium προσφέρει λειτουργίες όπως η προβολή χωρίς σύνδεση και η αναπαραγωγή στο παρασκήνιο (χωρίς αυτήν, το βίντεο σας θα σταματήσει να παίζει όταν η εφαρμογή ελαχιστοποιηθεί ή η οθόνη του τηλεφώνου σας είναι απενεργοποιημένη). Επιτρέπει επίσης το stream σε 1080p ανάλυση με υψηλότερο bitrate, και σε ορισμένες πλατφόρμες. 

image.png.21702b6d662fe7b4e72ebcdcd3201661.pngimage.png.53e3cd271a1395df9fb2bdcc4b844c52.png

Πέρυσι, η Google αύξησε το οικογενειακό πακέτο Premium στα 23 δολάρια μηνιαίως και χρέωσε τους συνδρομητές που είχαν ήδη ενεργή μηνιαία συνδρομή, με τη νέα χρέωση τον επόμενο αμέσως μήνα. Προηγουμένως, η εταιρεία ήταν πιο γενναιόδωρη, όταν μετονόμασε το YouTube Red σε Premium το 2018, διατηρώντας την τιμή των 10 δολαρίων του πρώτου για τους συνδρομητές. Όπως αναφέρει μάλιστα το 9to5Google, η εταιρεία εξακολουθεί να χρεώνει τη συγκεκριμένη τιμή για ορισμένους χρήστες.

Την ίδια στιγμή που αυξάνει τις τιμές, το YouTube έχει βάλει στο στόχαστρο τα ad-blockers που επιτρέπουν στους χρήστες να βλέπουν βίντεο χωρίς διαφημίσεις. Ορισμένοι χρήστες έχουν δει ένα αναδυόμενο παράθυρο που υποδεικνύει ότι το YouTube θα μπλοκάρει τη δυνατότητά τους να αναπαράγουν βίντεο, εκτός αν απενεργοποιήσουν το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων ή κάνουν whitelist τον ιστότοπο. "Οι διαφημίσεις επιτρέπουν στο YouTube να παραμείνει δωρεάν για δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως", αναφέρεται. Για να μη βλέπουν διαφημίσεις, η εταιρεία αναφέρει  στους χρήστες να αποκτήσουν μια συνδρομή YouTube Premium, ώστε "οι δημιουργοί να εξακολουθούν να πληρώνονται".