Στην φετινή IFA 2012, τη μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών ειδών, είδαμε από κοντά την επόμενη γενιά τηλεοράσεων οι οποίες σπάνε το φράγμα του Full HD, φέρνοντας πολύ μεγαλύτερες αναλύσεις. Στα μοντέλα που είδαμε από κοντά, οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς όρους όπως 4K, Ultra High Definition και Quad Full HD για να δηλώσουν τη νέα ανάλυση, ένα μπέρδεμα που διευθετείται πλέον.

Σύμφωνα με τον οργανισμό ITU, οι μελλοντικές τηλεοράσεις που θα διαθέτουν αναλύσεις μεγαλύτερες των 1080p, θα αποκαλούνται πλέον Ultra High Definition Television ή εν συντομία UHDTV. Η ελάχιστη ανάλυση για να θεωρηθεί μια τηλεόραση Ultra HD είναι 3840 x 2160 και θα χρειάζεται τουλάχιστον μία ψηφιακή είσοδο ικανή για να παρέχει εγγενή περιεχόμενο με τη συγκεκριμένη ανάλυση. Σε περίπτωση που γίνεται μόνο επεξεργασία και μετατροπή περιεχομένου Full HD στην 4K ανάλυση, τότε ο όρος UHDTV δε θα γίνεται δεκτός.

 

Με τέσσερις φορές μεγαλύτερη ανάλυση από την 1080p Full HD, οι 4K/8K τηλεοράσεις απέχουν αρκετά από το να θεωρηθούν προσιτές στο καταναλωτικό κοινό με τις τιμές των 3 μοντέλων που παρουσίασαν η Sony, LG και Toshiba να κυμαίνονται σε αρκετές χιλιάδες δολάρια. Τα πρώτα μοντέλα που είδαμε από κοντά όπως η LG 84LM9500 και η Sony KD84X9 αναμένονται προς το τέλος του έτους ενώ η πρόταση της Toshiba το πρώτο τρίμηνο του 2013.

 

Ενημέρωση: Η Sony με ανακοίνωση της αντιτίθεται στην απόφαση της CEA και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον όρο 4K ενώ παράλληλα θα ονομάσει τα μελλοντικά της μοντέλα ως 4K Ultra High-Definition (4K UHD)

 

Link.png Site: techradar.com

Link.png Site: Αποστολή IFA 2012