Η φάση σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής Zen 3 ολοκληρώθηκε από την AMD και ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες σχετικά με τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των επεξεργαστών που θα βασίζονται σε αυτή.

Αυτή τη φορά, η ιστοσελίδα Hardwareluxx με άρθρο της αναφέρει ότι η AMD ενδέχεται να «εξοπλίσει» τον νέο πυρήνα αρχιτεκτονικής Zen 3, με «four way» SMT (Simultaneous MultiThreading) ώστε τα κέντρα δεδομένων και οι επιχειρήσεις να μπορούν να επωφεληθούν από το ενισχυμένο parallel processing και την υψηλή απόδοση των κλάσης «enterprise» επεξεργαστών της.

Οι νέοι επεξεργαστές για διακομιστές της εταιρείας που έχουν την ονομασία «Milan» και θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 3, θα κατασκευαστούν με λιθογραφία υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV) 7nm+ από την TSMC και αναμένεται να λανσαριστούν στην αγορά κάποια στιγμή μέσα στο 2020. Η μέθοδος της TSMC λέγεται ότι φέρνει 20% αύξηση στο «transistor density».

Ενδεχομένως η μεγαλύτερη αλλαγή που έχουμε να δούμε σε σχέση με τους προηγούμενης γενιάς επεξεργαστές της εταιρείας είναι η προσθήκη του «four way» SMT, το οποίο θα επιτρέψει σε κάθε πυρήνα να έχει τέσσερα εικονικά threads με αποτέλεσμα να ενισχύονται σημαντικά οι δυνατότητες «παράλληλης επεξεργασίας», και ως εκ τούτου να επωφελούνται τα κέντρα δεδομένων που θα είναι σε θέση να τρέχουν περισσότερες εικονικές μηχανές (virtual machines) παράλληλα από ποτέ άλλοτε. Το «four way» SMT θεωρητικά θα ενισχύσει την απόδοση με την διαίρεση των micro-ops σε τέσσερις ομάδες ώστε κάθε νήμα (thread) να μπορεί να εκτελεί μέρος της εργασίας/ εντολής μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο εκτέλεσης. Οι νέοι επεξεργαστές της AMD δεν είναι βεβαίως οι πρώτοι που επωφελούνται από την ύπαρξη του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού, αφού η IBM έχει παρουσιάσει four-way ή ακόμα και eight-way SMT σε μοντέλα επεξεργαστών της εδώ και καιρό.

pbqSUP7yEu2bXtTB.jpg.34cc4248c626724950b13807187bf31a.jpg

TechPowerUp

 

  • Like 3