Η πλατφόρμα «AM4» ζει και βασιλεύει όπως φαίνεται και από τη πρόθεση της AMD να συνεχίσει να λανσάρει νέα μοντέλα επεξεργαστών της σειράς Ryzen 5000 που κάνουν χρήση του socket AM4 (νέοι επεξεργαστές αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα).

Το παραπάνω σηματοδοτεί έναν κύκλο ζωής άνω των έξι ετών για την πλατφόρμα, αν λάβουμε υπόψη επίσης ότι η AMD έχει επεκτείνει την επίσημη υποστήριξη της σειράς Ryzen 5000 μέχρι και την πρώτη σειρά μητρικών πλακετών AM4 που βασίζονται σε chipsets AMD 300-series. Τώρα, μαθαίνουμε ότι η εταιρεία σχεδιάζει κάτι αντίστοιχο και για την πλατφόρμα AM5.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο κανάλι Overclockers UK στο YouTube, ο David McAfee, επικεφαλής του τμήματος Client Channel Business της AMD, δήλωσε: «Πιστεύω ότι αναμφισβήτητα αναγνωρίσαμε ότι η μακροζωία των πλατφορμών AM4 ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους της εμπορικής επιτυχίας των επεξεργαστών Ryzen και καθώς εξετάζουμε τις μελλοντικές κινήσεις μας, από το 2025 και μετά, η απόφαση για τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό, επόμενης γενιάς socket θα είναι μια απόφαση που θα μελετηθεί πολύ προσεκτικά. Γνωρίζουμε τον αντίκτυπο που έχει η μετάβαση σε μια νέα υποδοχή και θέλουμε να παραμείνουμε στην υποδοχή AM5 για όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε. Είμαστε προσηλωμένοι στο 2025 και μετά, επομένως θα δούμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η υπόσχεση και για μετά το 2025».

Η υποδοχή socket AM5 της AMD σχεδιάστηκε για να προσφέρει έως και 230 W ισχύος και διαθέτει σύγχρονο I/O που περιλαμβάνει ελεγκτή μνήμης DDR5 διπλού καναλιού (4x υποκανάλια 40 bit) και 28x lanes τύπου PCIe Gen 5 (x16 PEG, δύο x4 NVMe και x4 δίαυλο chipset) πέρα από τη συνηθισμένη συνδεσιμότητα SoC. Με τις επερχόμενες APUs Ryzen 8000G με την κωδική ονομασία «Phoenix» θα μπορούσαμε να δούμε την υποδοχή να παρέχει τις «συνδέσεις» για σύγχρονο I/O (εισόδους/εξόδους) όπως είναι το πρότυπο DisplayPort 2.1 μέσω USB type-C καθώς και εύρος ζώνης 12-bit HDR για έως και 68 δισεκατομμύρια χρώματα.

Το ντεμπούτο του socket AM5 πραγματοποιήθηκε με τη παρουσίαση των επεξεργαστών αρχιτεκτονικής «Zen 4» ενώ οι πρώτοι επεξεργαστές «Zen 5» πρόκειται να λανσαριστούν μέσα στο 2024. Είναι πιθανό, η αρχιτεκτονική «Zen 6» που αναμένεται το 2025 να κάνει ντεμπούτο και αυτή με το socket AM5, ειδικά αν ο τύπος μνήμης DDR5 και το πρότυπο PCIe Gen 5 θα παραμείνουν στην επικαιρότητα μέχρι τότε.

  • Like 14
  • Thanks 2