Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επιλεγμένοι χρήστες είχαν την ευκαιρία να πάρουν λίγο χρόνο στα χέρια τους το ASUS ROG Ally, την επερχόμενη φορητή κονσόλα παιχνιδιών PC η οποία δεν είναι τελικά πρωταπριλιάτικη φάρσα.

Ενώ οι εντυπώσεις ήταν θετικές, ο μεγαλύτερος παράγοντας που θα καθορίσει την επιτυχία της συσκευής παρέμεινε ένα μυστήριο, η τιμή. Τώρα όμως ίσως γνωρίζουμε ποια μπορεί να είναι αυτή η τιμή, καθώς και την ημερομηνία κυκλοφορίας του ASUS ROG Ally.

Την ίδια ημέρα που η ASUS παρείχε hands-on demos, η εταιρεία επιβεβαίωσε πότε θα κυκλοφορήσει το φορητό gaming PC της. Έτσι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η ημερομηνία κυκλοφορίας του Ally θα είναι στις 11 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα η ASUS θα διοργανώσει παρουσίαση για την κυκλοφορία της συσκευής στις 5.00μμ ώρα Ελλάδας την οποία θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε από το παρακάτω σύνδεσμο του YouTube.

Με βάση τις προδιαγραφές και τις περιγραφές μέχρι στιγμής, η φορητή συσκευή της ASUS φαίνεται ότι θα θέσει τα στανταρ στη νέα αυτή αγορά, στην οποία κυριαρχεί το Steam Deck. Το Ally προσφέρει μερικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον κύριο ανταγωνιστή του όπως λιγότερο θόρυβο του ανεμιστήρα, οθόνη 1080p με ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz ενώ τρέχει Windows 11. Όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της συσκευής ίσως είναι το chipset της σειράς το RYZEN Z1 που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τα benchmarks που παρέχει η AMD, η βασική έκδοση (RYZEN Z1) έχει απόδοση GPU 2,8 teraflops. Συγκριτικά, το Steam Deck προσφέρει 1,6 teraflops. Πολύ πιο εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η έκδσοη του ROG ALLY με τον RYZEN Z1 Extreme, ο οποίος αποδίδει 8,6 teraflops, σχεδόν δύο teraflops κάτω από το PS5.

Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την αγορά είναι η τιμή, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν θα συμβεί. Σύμφωνα με τον αξιόπιστο λογαριασμό SnoopyTech στο Twitter, το μοντέλο με RYZEN Z1 Extreme θα κοστίζει 699 δολάρια. Συγκριτικά, ένα Steam Deck με 512GB αποθηκευτικού χώρου κοστίζει 649 δολάρια. Έτσι, αν αυτή η διαρροή είναι αληθινή, το ROG Ally θα μπορούσε να ανταγωνιστεί άμεσα το Steam Deck και στην τιμή εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία φαίνεται ήδη καλύτερο.

Προς το παρόν είναι άγνωστο το κόστος του φθηνότερου μοντέλου. Επίσης τεράστιο ερωτηματικό υπάρχει στην αυτονομία της συσκευής, εκτός από μια δήλωση της ASUS στην οποία αναφέρει ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι συγκρίσιμη με αυτή του Steam Deck.
 

  • Like 10