Η Canon ασχολείται με τους αισθητήρες πολλών Megapixels από το 2010 –έως και στα 250 Megapixels- και πρόσφατα έδειξε πως μοιάζει ένα ιδιαίτερα υψηλής ανάλυσης βίντεο που έχει γυριστεί με ένα τέτοιου είδους αισθητήρα.

Η εταιρεία γύρισε διάφορα βιντεοκλίπ χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα CMOS 120MXS (ανάλυσης 13280 x 9184 pixels) και αποκάλυψε πόση λεπτομέρεια μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και όταν χρησιμοποιηθεί ψηφιακή μεγέθυνση.

Αν και κάτι τέτοιο είναι δυνατό με φωτογραφίες, είναι εντυπωσιακό να το βλέπουμε να συμβαίνει στα 10fps περίπου. Η αναπαραγωγή βίντεο σε τόσο υψηλή ανάλυση -13280 x 9184 pixels- ακόμα και στα 10fps δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται εύκολα. Το readout ήταν εφικτό χάρη στα 28 digital signal output channels στο μεγέθους APS-H chip (29,22 x 20,20 χιλιοστά) με το τελικό output format να τρέχει στα 90MB/s ή περίπου στα 9MB ανά καρέ. Επομένως μπορεί το chip ότι πιάνει περίπου 60 φορές περισσότερη λεπτομέρεια από έναν αισθητήρα 1080p ωστόσο οι εικόνες είναι πολύ συμπιεσμένες.

Σε ένα άλλο βιντεοκλίπ, σε έναν αγώνα ράγκμπι, διαπιστώνονται ζητήματα… ιδιωτικότητας, αφού με το συγκεκριμένο chip είναι δυνατή η μεγέθυνση ώστε να φαίνεται και η παραμικρή λεπτομέρεια στα πρόσωπα. Σε συνδυασμό με κάποια τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, ένας ισχυρός υπολογιστής θα μπορούσε να παρακολουθεί ξεχωριστά ένα ολόκληρο στάδιο γεμάτο θεατές.

Στην έκθεση CES 2018, η Canon είχε κάνει γνωστό πως θα ξεκινήσει να προσφέρει το chip σε διάφορους παρόχους λύσεων, integrators και άλλες εταιρείες που επιθυμούν να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά προϊόντα και λύσεις. Αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα οφέλη –ενώ ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν και ζητήματα- της χρήσης τέτοιων chips στο κοντινό μέλλον.

Engadget

  • Like 3