Μία ακόμη εταιρία βλέπει τις μετοχές της να εκτοξεύονται, καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το επενδυτικό ράλι στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μετοχές της Dell κατέγραψαν την Παρασκευή ραγδαία αύξηση, της τάξης του 25%, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό για την εταιρία, στον απόηχο μιας σειράς ευνοϊκών προβλέψεων για την πορεία του οικονομικού έτους που συντείνουν στο ότι η Dell επωφελούταν ήδη από τη ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τιμή κάθε μετοχής έφτασε στα 118,8 δολάρια, εξέλιξη που θα προσέθετε 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρίας, καταγράφοντας έτσι την ιστορικά καλύτερη πορεία της στη διάρκεια μίας χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Η ραγδαία αυτή αύξηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αυξανόμενη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης ενισχύει τα κέρδη όλων των εμπλεκόμενων στην αγορά και ενισχύει περαιτέρω την επενδυτική φρενίτιδα που επικρατεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την εκπληκτική πορεία που διαγράφει εδώ και καιρό η Nvidia.

"Έχουμε τοποθετηθεί με επιτυχία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης", δήλωσε ο Τζεφ Κλαρκ, γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της Dell, επισημαίνοντας ότι όλο και περισσότεροι πελάτες ζητούσαν υπολογιστές και διακομιστές με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Οι παραγγελίες για τους βελτιστοποιημένους μέσω τεχνητής νοημοσύνης διακομιστές της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας που προσφέρει η Dell, του PowerEdge XE9680, παρουσίασαν διαδοχική αύξηση της τάξης του 40% κατά το τέταρτο τρίμηνο του τελευταίου οικονομικού έτους, σύμφωνα με τον Κλαρκ.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων αυτών, τουλάχιστον εννέα χρηματιστηριακές εταιρίες αύξησαν τον ορίζοντα τιμών για τη μετοχή της Dell. Αυτή τη στιγμή, πάνω από τα τρία τέταρτα των αναλυτών προβλέπουν ότι οι εντολές αγοράς θα συνεχιστούν, με τη μέση προβλεπόμενη τιμή να κυμαίνεται στα 113 δολάρια.

Περισσότερες από 31 εκατομμύρια μετοχές της Dell είχαν αλλάξει χέρια ως τις 10:40 π.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής την Παρασκευή (5:40 μ.μ. ώρα Ελλάδος), αριθμός επτά και πλέον φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τη μέση χρηματιστηριακή κίνηση της μετοχής τις τελευταίες 30 ημέρες.

H πρόσφατη βελτίωση της χρηματιστηριακής αποτίμησης της Dell καταγράφεται μετά από σχεδόν δύο χρόνια δυσκολιών για την εταιρία, καθώς οι πωλήσεις υπολογιστών διεθνών κατέγραφαν κάθετη πτώση. Παρότι τα έσοδα σημείωσαν πτώση μικρότερη του αναμενομένου κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους, τα ετήσια έσοδα της εταιρίας κατέγραψαν πτώση για πρώτη φορά μετά την επάνοδό της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το 2018.

Η Dell προβλέπει έσοδα της τάξης των 91 έως 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον οικονομικό έτος, που λήγει τον Ιανουάριο του 2025, επομένως μάλλον μεγαλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που τα τοποθετούν στα 92,7 δισεκατομμύρια, κατά μέσο όρο.