Οι καταστηματάρχες ασφαλίζουν τα κουτιά των υπολογιστών με tie wrap!

Παρά το γεγονός ότι οι αποστολές GPU αυξάνονται κατά 25.7% από έτος σε έτος, οι άνθρωποι είναι τόσο απελπισμένοι να αποκτήσουν το hardware που επιθυμούν που ανοίγουν τα κουτιά των υπολογιστών σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών για να κλέψουν τα εξαρτήματα! Οι έμποροι λιανικής προσπαθούν και αυτοί να πάρουν τα μέτρα τους και χρησιμοποιούν tie wrap για να αποτρέψουν τους κλέφτες.

elleipseis-gpu-klevoun-kartes-apo-katastimata-2.JPG.7b70bd15e1540268609f6949a316be84.JPG

Χρήστης δημοσίευσε στο Reddit έναν υπολογιστή που είναι δεμένος με αυτόν τον τρόπο. Ο χρήστης με το όνομα Jacob, δήλωσε ότι ένας εκπρόσωπος πωλήσεων της Costco ανέφερε ότι ασφάλισε τους υπολογιστές επειδή οι άνθρωποι «τραβούσαν» την GPU, την CPU και τη RAM και έπειτα εξαφανίζονταν. Η ιστοσελίδα TheNextWeb επικοινώνησε με μεγάλες αλυσίδες λιανικής όπως η Walmart, η MediaMarkt και η Currys για να σχολιάσουν για το πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η πρακτική, αλλά καμία δεν απάντησε, αφού όπως είναι αναμενόμενο δεν επιθυμούν να συζητήσουν για αυτό το θέμα.

Δεν είναι όμως τα πρώτα περιστατικά κλοπής που έχουν αναφερθεί τον τελευταίο καιρό και αφορούν τις κάρτες γραφικών. Τον Νοέμβριο, αποστολή καρτών γραφικών της EVGA με GeForce RTX 30-Series εκλάπη από ένα φορτηγό ενώ στο τέλος του 2020, μεγάλο φορτίο Nvidia RTX 3090 της MSI αξίας $336.500 εκλάπη στην Κίνα.

Η ζήτηση για GPU αυξάνεται ενώ οι τιμές δεν δείχνουν διατεθειμένες να προσγειωθούν. Τους τελευταίους 12 μήνες, οι τιμές των καρτών γραφικών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με ορισμένες από αυτές, όπως η Nvidia RTX 3060, να έχουν αύξηση που φτάνει τα 210% της τιμής κυκλοφορίας τους.

elleipseis-gpu-klevoun-kartes-apo-katastimata-3.JPG.7b60bcf2cd798efeb32dd838c759a803.JPG

Σύμφωνα με τον Dr. Jon Peddie, Πρόεδρο της Jon Peddie Research, η έλλειψη GPU ξεκίνησε για πρώτη φορά από την εύθραυστη εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό με τα lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Ο Peddie ανέφερε ότι σε εκείνο το χρονικό σημείο υπήρχε ένα σημείο κάμψης. Οι άνθρωποι έμεναν στο σπίτι, αναζητούσαν νέα χόμπι και τρόπους να περάσουν χρόνο. Σε συνδυασμό με μια σειρά από συναρπαστικά παιχνίδια που κυκλοφόρησαν, αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για κάρτες γραφικών.

Την ίδια στιγμή, το Ethereum ανέβηκε σε αξία. Αυτό το κρυπτονόμισμα επιτρέπει στους ανθρώπους να παρακολουθούν τις συναλλαγές και να τις πιστοποιούν, λαμβάνοντας ένα ποσοστό της συναλλαγής για να το κάνουν, κάτι που είναι γνωστό ως κατακερματισμός (hashing). Αυτή η διαδικασία κάνει έντονη χρήση των καρτών γραφικών.

Ο Peddie αναφέρει ότι όταν οι scalpers και οι κερδοσκόποι το παρατήρησαν αυτό, δημιούργησαν bots για να αυξήσουν τις τιμές των GPU και άλλων εξαρτημάτων. Αυτή η «κατάσταση» είναι που οδηγεί τους ανθρώπους σε ακραίες συμπεριφορές, όπως η κλοπή εξαρτημάτων από ράφια καταστημάτων. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα χρειαστεί για να «ηρεμήσει» η αγορά; Ή μήπως τα πράγματα είναι καταδικασμένα να παραμείνουν έτσι για το κοντινό μέλλον;

Ο Blake Murray, αναλυτής ερευνών στην Canalys, πιστεύει ότι η κατάσταση θα διευθετηθεί, αν και υπάρχει πιθανότητα η τρέχουσα κατάσταση να διαρκέσει για όλο το 2022. Θεωρεί ότι το πρόβλημα με την αγορά των καρτών γραφικών θα «ξεθωριάσει σιγά σιγά», ειδικά καθώς οι κατασκευαστές θα καλύπτουν τη ζήτηση ενώ την ίδια στιγμή άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές στο χώρο της τεχνολογίας χρησιμοποιούν αυτήν την ευκαιρία για να σχεδιάσουν τις δικές τους GPUs.

Ο Peddie πιστεύει κάτι παρόμοιο, δηλώνοντας ότι οι τιμές ήδη άρχισαν να κατεβαίνουν αργά, αλλά αυτό ουσιαστικά επικυρώνει τις προβλέψεις της AMD και της Nvidia που αναφέρουν πως η αγορά δεν θα σταθεροποιηθεί μέχρι το τέλος του 2022. Από την άλλη, θεωρεί πως η πανδημία έχει προκαλέσει και θέματα «τεχνητής» ζήτησης, κάτι που τελικά θα καταλήξει σε πλεόνασμα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερες τιμές το 2023, επειδή όλοι όσοι ήθελαν κάρτα γραφικών θα έχουν ήδη αγοράσει μία.

Οι λιανοπωλητές βέβαια, μπορεί να χρειαστούν να κρατήσουν τα κουτιά των υπολογιστών κλειδωμένα για άλλους 12 μήνες, αλλά μάλλον η κατάσταση δεν θα παραμείνει έτσι για πάντα.

  • Like 5
  • Confused 1
  • Sad 3