Οι κορυφαίες εταιρείες ερευνών της βιομηχανίας, όπως είναι οι IDC και Gartner, στις αρχές της χρονιάς προέβλεψαν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 δεν θα είναι καλό για την βιομηχανία των υπολογιστών, και διάφορες εταιρείες συμφώνησαν με αυτό.

Οι λόγοι για τις μειώσεις στις πωλήσεις είναι γνωστοί, η παγκόσμια οικονομία, η επιβράδυνση της αγοράς στην Κίνα, το δολάριο, ο ανταγωνισμός με τα smartphones και άλλες φορητές συσκευές κ.ά. Επειδή, οι πωλήσεις υπολογιστών δεν ήταν όπως είχε προβλεφθεί καλές, επηρεάστηκε και η αγορά των σκληρών δίσκων.

 

Σύμφωνα με την Gartner, οι αποστολές υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν τις 64,8 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2016, μείωση 9.6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Η εταιρεία επισημαίνει, ότι είναι η πρώτη φορά από τα 2007, που ο όγκος των αποστολών έπεσε κάτω από τις 65 εκατομμύρια μονάδες.

 

gallery_286955_3075_4675.png

 

Αναλυτές της IDC είναι ακόμα πιο απαισιόδοξοι, αφού σύμφωνα με τα δικά τους ευρήματα, οι αποστολές υπολογιστών το πρώτο τρίμηνο του 2016 μόλις που έφτασαν τις 60,6 εκατομμύρια μονάδες, μείωση 11,6% από έτος σε έτος. Όπως ήταν λογικό, και οι αποστολές των σκληρών δίσκων έπεσαν επίσης σε σχέση με την περασμένη χρονιά, και μάλιστα έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο μετά από πολλά χρόνια.

 

Οι αποστολές σκληρών δίσκων από τις εταιρείες Western Digital, Toshiba και Seagate που οδηγούν την αγορά των σκληρών δίσκων, έφτασαν τις 99,8 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2016, και αυτό σημαίνει ότι ήταν 20% λιγότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι.

 

Η Nidec, η εταιρεία που πουλάει την πλειοψηφία των υψηλής ακρίβειας κινητήρων για σκληρούς δίσκους –έχει πάνω από το 80% της αγοράς- λέει ότι οι αποστολές των σκληρών δίσκων ήταν περίπου 98 εκατομμύρια, ωστόσο η εταιρεία τυπικά είναι περισσότερο συντηρητική.

 

gallery_286955_3075_5835.png

 

Πέρυσι, το ίδιο τρίμηνο, οι Seagate, Western Digital και Toshiba πούλησαν περίπου 125 εκατομμύρια σκληρούς δίσκους, ενώ πριν από έξι χρόνια πούλησαν περίπου 163 εκατομμύρια σκληρούς δίσκους. Ακόμα και το πρώτο τρίμηνο του 2006, δέκα χρόνια δηλαδή πριν, οι πωλήσεις των σκληρών δίσκων έφτασαν τα 101,7 εκατομμύρια σύμφωνα με την εταιρεία iSuppli, οπότε μιλάμε για τα χειρότερα νούμερα στην δεκαετία, όσον αφορά τις αποστολές.

 

Link.png Site: Anandtech