Τα προβλήματα της Huawei με κυβερνήσεις χωρών δε δείχνουν να έχουν τέλος, με τον Καναδά να προχωρά το περασμένο Σάββατο στη σύλληψη της Meng Wanzhou, οικονομικής διευθύντριας (CFO) του κινεζικού κολοσσού.

Ο λόγος φέρεται να είναι η προσπάθεια παραβίασης από την CFO της Huawei, των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, μια αντίστοιχη κατηγορία μ' αυτή που αποδόθηκε φέτος σε μια άλλη κινεζική εταιρεία, τη ZTE, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από οποιαδήποτε συμφωνία με αμερικανικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Το νέο περιστατικό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η Meng Wanzhou είναι παράλληλα μία από τις αντιπροέδρους της Huawei αλλά και κόρη του ιδρυτή της, Ren Zhengfei. 

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η ακρόαση για τη θέσπιση εγγύησης προκειμένου η Meng να αφεθεί προσωρινά ελεύθερη, ενώ ήδη σε έντονη διαμαρτυρία έχει προχωρήσει η κινεζική κυβέρνηση αλλά και η Huawei όπου με επίσημες δηλώσεις τους αναφέρουν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση αμερικανικού ή καναδικού νόμου. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το συμβάν αυτό εντάσσεται στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ στις αρχές της εβδομάδας εντύπωση προκάλεσε η απόφαση της BT, να καταργήσει τον εξοπλισμό της Huawei από το βασικό της δίκτυο 4G για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Globe and Mail