Αν και δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έγιναν γνωστά στον Τύπο για τις πρακτικές της Huawei ή ακόμα και για σκάνδαλα κατασκοπείας, καθώς όμως περνάει ο καιρός, γίνεται ξεκάθαρο ότι το «παιχνίδι» είναι ένα, και αυτό δεν είναι άλλο από τον εμπορικό πόλεμο δισεκατομμυρίων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Ένας εμπορικός πόλεμος συμβαίνει ότι μία χώρα αντιδρά έναντι μία άλλης αυξάνοντας τους δασμούς στις εισαγωγές ή θέτοντας περιορισμούς στις εισαγωγές της άλλης χώρας. Οι εμπορικοί πόλεμοι αποτελούν παρενέργεια του λεγόμενου «προστατευτισμού», δηλαδή των κυβερνητικών ενεργειών, χειρισμών και πολιτικών που έχουν στόχο να περιορίσουν το διεθνές εμπόριο. Μια χώρα θα αναλάβει να προχωρήσει σε «προστατευτικές ενέργειες» με σκοπό να προστατεύσει τις εγχώριες επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας από τον ξένο ανταγωνισμό. Ο προστατευτισμός είναι επίσης μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εξισορρόπηση των εμπορικών ελλειμμάτων (εμπορικό έλλειμμα συμβαίνει όταν οι εισαγωγές μιας χώρας υπερβαίνουν τις εξαγωγές της).

Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η 2η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στην ανάπτυξη τεχνολογικού εξοπλισμού για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα βρέθηκε στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας ως μοχλός πίεσης προς την Κινεζική κυβέρνηση, με την δικαιολογία, τουλάχιστον προς τον δυτικό κόσμο, ότι αποτελεί «εθνική απειλή» για την εσωτερική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, παρόλο που η Αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει φέρει στο φως καμία απόδειξη για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της. Με τις Αμερικανικές εταιρείες να αναγκάζονται να ευθυγραμμιστούν με την πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ειδικά μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που απαγορεύει στην Κινέζικη εταιρεία να συναλλάσσεται με Αμερικανικές εταιρείες και να προμηθεύεται Αμερικανικής προέλευσης προϊόντα (π.χ να εκμεταλλεύεται Αμερικάνικης προέλευσης τεχνολογία), η Huawei κινδυνεύει με καταστροφή, ειδικά αν δεν αλλάξει κάτι μετά την τρίμηνη περίοδο χάριτος που της δόθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όμως πρόσφατα, κατά την διάρκεια της συνάντησης του Donald Trump με εκπροσώπους των αγροτών και του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Huawei, και εκείνος απάντησε: «Η Huawei είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Μπορείτε να δείτε τι έχουν κάνει από την άποψη της ασφάλειας, από στρατιωτική άποψη, είναι πολύ επικίνδυνη. Οπότε είναι πιθανό η Huawei να συμπεριληφθεί ακόμη και σε κάποιο είδος εμπορικής συμφωνίας. Αν καταλήγαμε σε συμφωνία, θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Huawei θα συμπεριλαμβανόταν ενδεχομένως σε κάποια μορφή, σε κάποιο τμήμα της εμπορικής συμφωνίας».   

Αν πράγματι λοιπόν η Huawei ήταν επικίνδυνη και αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ, για ποιο λόγο να αποτελεί μέρος μίας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας; Σε αυτή την περίπτωση δεν θα αποτελούσε απειλή; Δεν θα ήταν επικίνδυνη; Όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό μίας άλλης Κινέζικης εταιρείας, της ZTE, το έκαναν διότι η τελευταία «έσπασε» το εμπάργκο εμπορίου με το Ιράν. Υποτίθεται ότι η εταιρεία θα αποκλειόταν από κάθε εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ για 7 χρόνια, όμως τελικά, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, παρά τις αντιρρήσεις από το Κογκρέσο. Τώρα φαίνεται, πως όσα και να έχει κάνει η Huawei (αληθινά ή μη), στην ουσία εξυπηρετεί την πολιτική των ΗΠΑ που την χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης προς την Κίνα.

GSMArena

  • Like 1
  • Thanks 1