Εν μέσω της εμπορικής διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, η νέα ναυαρχίδα της Huawei, το Mate 30 Pro αναμένεται να παρουσιαστεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο, μέρος της σειράς Mate 30.

Στελέχη της Huawei ανέφεραν στο Reuters ότι η κινεζική εταιρεία -η οποία είναι ο Nο2 κατασκευαστής smartphone στον κόσμο- με τα τωρινά δεδομένα δεν θα μπορέσει να προσφέρει προεγκατεστημένες στα νέα μοντέλα τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές της Google με τις οποίες μέχρι σήμερα εξοπλίζει κάθε smartphone της. Επιπλέον δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα κυκλοφορήσουν στην αγορά τα νέα μοντέλα, κάτι που πιθανόν μάθουμε στις 18 Σεπτεμβρίου. 

Η σειρά Mate 30 θα διαθέτει μοντέλα με δυνατότητα σύνδεσης σε 5G δίκτυα και αποτελεί την πρώτη μεγάλη κυκλοφορία της Huawei μετά τον αποκλεισμό της από την κυβέρνηση Trump εξαιτίας «εμπλοκής της σε ενέργειες που απειλούν την εθνική ασφάλεια ων ΗΠΑ», μια κατηγορία που η κινεζική εταιρεία αρνείται. Την προηγούμενη εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα αναστολή 3 μηνών στην ενεργοποίηση της απαγόρευσης συνεργασίας της Huawei με αμερικανικές εταιρείες όπως αυτή με τη Google, κάτι που όμως τελικά δεν ισχύει για νέα προϊόντα που βγαίνουν στην κυκλοφορία όπως διευκρινίστηκε. 

Σύμφωνα με το άρθρο του Reuters, οι αμερικανικές εταιρείες όπως η Alphabet (μέρος της οποίας είναι η Google) μπορούν να ζητήσουν άδεια για συγκεκριμένα προϊόντα που θα απαλλάσσονται από την απαγόρευση, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν τελικά έχει υποβληθεί τέτοια αίτηση από τη Google. Μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει λάβει περισσότερες από 130 σχετικές αιτήσεις, καμία εκ των οποίων δεν έχει εγκριθεί. Η όλη κατάσταση σίγουρα δεν είναι ξεκάθαρη ειδικά όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η άρση του αποκλεισμού στη Huawei μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας. Για την ώρα, εκπρόσωπος της Huawei δηλώνει στο Reuters ότι η κινεζική εταιρεία «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του Android και το οικοσύστημα της Google για όσο διάστημα το επιτρέπει η αμερικανική κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το δικό μας λειτουργικό σύστημα και οικοσύστημα».

Ήδη η Huawei έχει ανακοινώσει το δικό της λειτουργικό σύστημα, το HarmonyOS το οποίο ανήκει στην κατηγορία ελεύθερου λογισμικού, το οποίο για την ώρα θα κάνει την εμφάνισή του σε τηλεοράσεις και IoT συσκευές. Την επόμενη εβδομάδα η κινεζική εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει το νέο της κορυφαίο SoC, το Kirin 990, το οποίο θα ενσωματώσει αρχικά στο Mate 30 Pro.

Reuters