Οι πληροφορίες του Reuters τελικά επιβεβαιώθηκαν, με την αμερικανική κυβέρνηση να ανακοινώνει πριν λίγη ώρα νέα παράταση 90 ημερών στον αποκλεισμό της Huawei από αμερικανικές εταιρείες εξαιτίας «προβλημάτων εθνικής ασφάλειας».

O υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, σε σχετική δήλωση ανέφερε ότι ο αποκλεισμός δεν θα ισχύσει μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, επεκτείνοντας την προσωρινή άδεια 90 ημερών που είχε δώσει η αμερικανική κυβέρνηση ως περίοδο χάριτος τον περασμένο Μάιο όταν και ανακοινώθηκε ότι η κινεζική εταιρεία απαγορεύεται να συναλλάσσεται με εταιρείες των ΗΠΑ και να προμηθεύεται Αμερικανικής προέλευσης προϊόντα. Ωστόσο ο κ. Ross πρόσθεσε ότι 46 θυγατρικές της Huawei, προστίθενται τώρα στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου, με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Η αναστολή ενεργοποίησης του αποκλεισμού ανέφερε ο κ. Ross πραγματοποιείται προκειμένου «να επιτρέπει σε εταιρείες όπως τη Google και τους πελάτες της να έχουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να προσαρμοστούν στον επικείμενο περιορισμό συναλλαγών.»

Από την πλευρά της η Huawei δήλωσε ότι αντιτίθεται στην απόφαση των ΗΠΑ να προσθέσει τις θυγατρικές της εταιρείες στη λίστα αποκλεισμού, μια απόφαση που θεωρεί ότι είναι πολιτικά παρακινούμενη εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας και τον συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Η σημερινή απόφαση δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Huawei» ανέφερε η εταιρεία σε επίσημη δήλωση. Την περασμένη Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι η Huawei είναι μια εταιρεία «με την οποία δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τίποτα», μια δήλωση την οποία αρκετοί είχαν ερμηνεύσει ως προάγγελο της μη αναστολής του αποκλεισμού.

Με τα νέα δεδομένα, η Huawei και κυρίως το τμήμα smartphone της κινεζικής εταιρείας μπορεί να προχωρήσει κανονικά στην κυκλοφορία αναβαθμίσεων λογισμικού για όλες τις συσκευές που στηρίζονται στην πλατφόρμα του Android αλλά και να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα που θα ενσωματώνουν την mobile πλατφόρμα της Google. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου όταν και η Huawei θα παρουσιάσει την επόμενη της ναυαρχίδα, το Mate 30 Pro. 

BBC