Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε η κινέζικη εταιρεία ίσως αλλάξει τη γνώμη σε αυτούς που συνεχίζουν να προτιμούν επίπεδες οθόνες.

Οι κυρτές οθόνες έχουν γίνει ένα σταθερό χαρακτηριστικό των κορυφαίων smartphones της Huawei, αλλά περισσότερο για αισθητικούς παρά για πρακτικούς λόγους. Ωστόσο, μια πατέντα που αποκαλύφθηκε πρόσφατα υποδηλώνει ότι τα μελλοντικά τηλέφωνα της Huawei θα μπορούσαν να έχουν οθόνες που εκτείνονται και στις πλαϊνές πλευρές. 

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας περιγράφει μια οθόνη που καταλαμβάνει το εμπρόσθιο και το πλαϊνό μέρος του τηλεφώνου. Κάθε άκρη της οθόνης περιλαμβάνει επίσης χειριστήρια αφής, αντικαθιστώντας ακόμη και τα φυσικά κουμπιά στο πλαϊνό μέρος, όπως για παράδειγμα το βασικό κουμπί λειτουργίας Power. Οι πλευρές στις άκρες φαίνονται πως είναι επίσης ευαίσθητες σε διάφορα επίπεδα πίεσης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Huawei αν και πρόσθεσε εικονικά πλήκτρα στο Mate 30 Pro, τελικά αυτά μπέρδεψαν περισσότερο τους χρήστες με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά, η εταιρεία να επιστρέψει στα φυσικά πλήκτρα.

image.png.f8d2d6777c6e60bf006da06162d288ab.png

Χρησιμοποιώντας μία τέτοια οθόνη έχει κάποια οφέλη. Ενώ τα φυσικά πλήκτρα περιορίζονται κυρίως σε μεμονωμένες λειτουργίες, η ιδέα της Huawei θα μπορούσε να επιτρέψει στο τηλέφωνο να προσαρμόσει τη λειτουργικότητα με βάση την τρέχουσα εφαρμογή, δραστηριότητα ή κατάσταση. Και το ίδιο το τηλέφωνο όμως θα ήταν αισθητικά αρκετά πιο εντυπωσιακό.

Ωστόσο, τα αρνητικά δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η Huawei θα χρειάζονταν κάποια έξυπνη απόρριψη της αφής ούτως ώστε οι χρήστε να μην ενεργοποιούν κατά λάθος τα μενού των εικονικών πλήκτρων. Επίσης, με περισσότερη οθόνη γύρω από το τηλέφωνο, σε περίπτωση πτώσης, το ρίσκο ζημιάς σίγουρα είναι μεγαλύτερο.

Η Huawei δεν είναι πάντως η πρώτη εταιρεία που είχε αυτή την ιδέα. Η Xiaomi κατέθεσε πρόσφατα πατέντα για ένα τηλέφωνο με οθόνη που εκτείνεται σε 4 πλευρές ενώ έχει ήδη και το Mi Mix Alpha σε αναμονή. Επίσης, το 2019 η Oppo είχε παρουσιάσει τη δική της ιδέα που ονόμαζε Waterfall, με την κυρτή οθόνη να εκτείνεται και στις 2 πλαϊνές πλευρές του τηλεφώνου.

Δεν είναι σαφές πότε και αν αυτή η πατέντα της Huawei θα εμφανιστεί σε κάποιο smartphone. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατατέθηκε το 2019, οπότε η εταιρεία εργάζεται πάνω σε αυτό εδώ και καιρό. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, η αγορά φαίνεται να οδηγείται περισσότερο προς οθόνες που διπλώνουν.