Ένα σενάριο που φαντάζει εφιαλτικό για αναρίθμητους εργαζομένους, περιγράφεται πλέον ανοιχτά από υψηλόβαθμα στελέχη της Intel.

Στη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, ενόψει της εκδήλωσης Vision που διοργανώνει η Intel και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η εταιρία περιέγραψε το όραμά της σχετικά με το μέλλον της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Ένα μέλλον που κατακλύζεται από "πράκτορες" δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως τους ονομάζει η εταιρία, οι οποίοι θα αντικαθιστούν τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Intel, υπάρχουν τρεις εποχές. Αυτή τη στιγμή, διανύουμε την εποχή των "συγκυβερνητών" τεχνητής νοημοσύνης, με εργαλεία όπως το Copilot της Microsoft και το ChatGPT. Η επόμενη εποχή, είναι αυτή των πρακτόρων τεχνητής νοημοσύνης. Ο Σατσίν Κάτι, αντιπρόεδρος της Intel και γενικός διευθυντής του Ομίλου Δικτύων και Καινοτομίας της εταιρίας, το περιγράφει ως εξής: "Αυτό που εννοούμε, με τον όρο 'πράκτορας' είναι πως, αντί να συνδράμει η τεχνητή νοημοσύνη, θα αναλαμβάνει πλήρως το φόρτο εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς".

Η διατύπωση δεν είναι από μόνη της ιδιαίτερα σαφής, όπως ο Κάτι δεν δίστασε να διευκρινίσει τι ακριβώς οραματίζεται. "Φανταστείτε ένα σύστημα που αναλαμβάνει το ρόλο ταμεία σε κατάστημα λιανικής. Φανταστείτε ένα σύστημα που αναλαμβάνει το ρόλο βοηθού που διαχειρίζεται πολλές σύνθετες διαδικασίες για λογαριασμό σας". Με άλλα λόγια, φανταστείτε μια τεχνητή νοημοσύνη η οποία αναλαμβάνει ρόλους που κανονικά θα διαχειρίζονταν άνθρωποι.

Και το όραμα δεν σταματά εδώ. Σειρά έχει η εποχή των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης, όπου οι πράκτορες αυτοί θα αρχίσουν να συνεργάζονται, ώστε να αναλάβουν τον έλεγχο ολόκληρων τομέων. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Κάτι, "Η επόμενη εποχή θα είναι η εποχή των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης, όπου δεν θα μιλάμε απλά για έναν πράκτορα, αλλά σύνολα πρακτόρων που θα συγκροτούν ομάδες και θα αλληλοεπιδρούν, προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο ολόκληρων τομέων. Φανταστείτε τη διεύθυνση οικονομικών μιας επιχείρησης, τη διεύθυνση προσωπικού".

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κάποιον, εφόσον παρακολουθεί με προσοχή την πορεία της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όμως και πάλι είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς μια εταιρία όπως η Intel να περιγράφει τόσο ανοιχτά ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλαμβάνει ρόλους που παραδοσιακά κάλυπταν άνθρωποι.

Το κατά πόσο οι προβλέψεις της Intel θα επιβεβαιωθούν, θα φανεί στην πορεία. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Intel στο πλαίσιο της Vision παρουσίασε το Gaudi 3 GPU, έναν επιταχυντή τεχνητής νοημοσύνης που ισχυρίζεται πως προσφέρει κατά 50% βελτιωμένους χρόνους εκπαίδευσης, σε σχέση με το Η100 της Nvidia. Η Intel δήλωσε επίσης πως αναμένει ότι το Gaudi 3 θα αποδίδει καλύτερα έναντι του Η100 σε επίπεδο άντλησης συμπερασμάτων μέσω ΑΙ κατά 50% κατά μέσω όρο.

Σε ένα μέλλον που θα κυριαρχείται από πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης, θέλεις να είσαι η εταιρία που θα διαθέτει στην αγορά τον υλικό εξοπλισμό μέσω του οποίου θα τρέχουν αυτά τα μοντέλα: με άλλα λόγια, ενδεχομένως οι προβλέψεις της Intel σχετικά με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης να φιλτράρονται μέσα από ένα κάπως εξιδανικευμένο πρίσμα.

  • Like 1
  • Confused 1
  • Sad 5
  • Haha 6