Ωστόσο, η εταιρεία αναφέρει ότι η αναθεωρημένη στρατηγική της IDM 2.0 συμβάλλει στο να διατηρηθεί η κατάσταση σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, θεωρεί πως η παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ ίσως επεκταθεί έως το 2023. Η συνεχιζόμενη κρίση του πυριτίου είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, οι οποίοι μπορούν εντοπιστούν στην αρχή της πανδημίας, ξεκινώντας με το κλείσιμο μεγάλων εγκαταστάσεων παραγωγής λόγω πρωτοκόλλων υγείας, σε συνδυασμό με την ξαφνική αύξηση της ζήτησης φορητών υπολογιστών, tablet κι άλλων τεχνολογικών συσκευών. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να εργαστούν αλλά και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους εξ’ αποστάσεως λόγω του παγκόσμιου lockdown.

Μια σοβαρή ξηρασία στην Ταϊβάν, η οποία ανάγκασε τη χώρα να εκτρέψει την παροχή νερού από διάφορες βιομηχανικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου ενός κόμβου κατασκευής ημιαγωγών, επιδείνωσε περαιτέρω την παγκόσμια έλλειψη.

Ο CEO της Intel δήλωσε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των κερδών του 2ου τριμήνου του 2021:

Ενώ αναμένω ότι οι ελλείψεις θα μειωθούν στο δεύτερο εξάμηνο, θα χρειαστούν ακόμη ένα έως δύο χρόνια για να μπορέσει ο κλάδος να καλύψει πλήρως τη ζήτηση.

Ο Gelsinger χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία για να επισημάνει ότι η στρατηγική της Intel IDM 2.0 βοηθά την εταιρεία να παραμείνει ανθεκτική μέσα σε αυτή τη μεγάλη «καταιγίδα». Το IDM 2.0 είναι το αναθεωρημένο μοντέλο της Intel για την ολοκληρωμένη κατασκευή συσκευών (IDM), το οποίο i ο Gelsinger νωρίτερα φέτος.

Η στρατηγική έχει ήδη τεθεί σε δράση με την Intel να επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση και τη δημιουργία νέων μονάδων κατασκευής τσιπ στις ΗΠΑ ενώ ασκεί πιέσεις για συνεργασία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τη βοηθήσει να διπλασιάσει την παραγωγή ημιαγωγών έως το 2030.

Αυτό όμως που θα έκανε ακόμη μεγαλύτερη διαφορά θα ήταν η εξαγορά της GlobalFoundries από την Intel, με την πρώτη να διαθέτει αρκετές μονάδες κατασκευής ημιαγωγών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συνομιλίες, χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από κάποια από τις δύο.

Όσον αφορά τα έσοδα, το 2ο τρίμηνο του 2021 ήταν ένα ισχυρό τρίμηνο για την Intel. Παρά τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, η Intel δημιούργησε έσοδα $18,5 δισεκατομμυρίων, αυξάνοντας και πάλι τις πωλήσεις υπολογιστών, όπως και στα κέρδη του 1ου τριμήνου του 2021.

  • Like 1