Η Intel και η γερμανική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για τον επιμερισμό του κόστους δύο εργοστασίων κατασκευής ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο, σηματοδοτώντας το τέλος μιας πολύμηνης διαμάχης για τη χρηματοδότηση.

Ο αμερικανικός γίγαντας των τσιπ συμφώνησε να επενδύσει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη των εργοστασίων εργοστασίου, το οποίο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε ως τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην ιστορία της Γερμανίας. Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης να αυξήσει τις επιδοτήσεις της για το έργο από 6,8 δισ. ευρώ σε 10 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα για τη Γερμανία ως τόπο παραγωγής υψηλής τεχνολογίας και για την ανθεκτικότητά της, σύμφωνα με τον Scholz. Με την επένδυση αυτή, η Γερμανία πλησιάζει τεχνολογικά τους καλύτερους στον κόσμο και επεκτείνει τις δικές της δυνατότητες για την ανάπτυξη οικοσυστημάτων και την παραγωγή μικροτσίπ. Αυτά είναι καλά νέα για το Μαγδεμβούργο, για τη Γερμανία και για όλη την Ευρώπη.

Η κατασκευή του εργοστασίου καθυστέρησε στα τέλη του περασμένου έτους λόγω της εκτίναξης του κόστους ενέργειας και υλικών. Τον Μάρτιο, η Intel ζήτησε επιπλέον δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για να καλύψει το έλλειμμα, αλλά πολλοί στη γερμανική κυβέρνηση ήταν απρόθυμοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων για το project. Η χθεσινή συμφωνία ολοκληρώνει μήνες παρατεταμένων διαπραγματεύσεων και αποτελεί σημαντική πρόοδο για το μεγαλεπήβολο έργο.

artist-site-rendering-main.jpg.r.jpg.f0da15ee220d10b1df98941c698c99d8.jpg

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση και το κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου βρίσκεται το Μαγδεμβούργο, για την εκπλήρωση του οράματος μιας ζωντανής, βιώσιμης και πρωτοπόρου βιομηχανίας ημιαγωγών στη Γερμανία και την ΕΕ. Η συμφωνία έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Intel ανακοίνωσε ότι επενδύει 4,6 δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας συναρμολόγησης και δοκιμών ημιαγωγών στην Πολωνία.

Η πρώτη εγκατάσταση στο Μαγδεμβούργο αναμένεται πλέον να ξεκινήσει την παραγωγή εντός τεσσάρων έως πέντε ετών μετά την έγκριση του καθεστώτος επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εγκατάσταση αναμένεται να δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας στην κατασκευή κατά την πρώτη φάση, περίπου 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας στην Intel και δεκάδες χιλιάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας σε όλο το οικοσύστημα της βιομηχανίας ημιαγωγών.

Τα τσιπ ημιαγωγών είναι τα δομικά στοιχεία των ψηφιακών προϊόντων. Η ζήτησή τους αναμένεται να διπλασιαστεί μεταξύ 2022 και 2030, ενώ η βιομηχανία προβλέπεται να φτάσει σε αξία 1 τρισ. Δολαρίων στην παγκόσμια αγορά εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος. Για να επωφεληθεί από αυτή την ανάπτυξη και να εξασφαλίσει πιο αξιόπιστη προμήθεια, η ΕΕ θέλει να διπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά ημιαγωγών από λιγότερο από 10% σήμερα σε 20% έως το 2030.
 

  • Like 7