Η Intel ανακοίνωσε επίσημα το Thunderbolt 5, μια νέα τεχνολογία που υπόσχεται να προσφέρει πρωτοφανείς ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 120Gbps.

Πρόκειται για ένα σημαντικό άλμα σε σχέση με τις ταχύτητες 40Gbps που υποστήριζε ο προκάτοχός του, το Thunderbolt 4. 

Το Thunderbolt 5 βασίζεται στο USB4 v2 και διατηρεί τη συμβατότητα με τις προηγούμενες εκδόσεις Thunderbolt και USB. Εισάγει τη λειτουργία Bandwidth Boost που μπορεί να μεταδίδει δεδομένα στα 80Gbps ή έως και 120Gbps, εφόσον χρησιμοποιείται μια οθόνη υψηλού εύρους ζώνης. Διαφορετικά, υποστηρίζει αμφίδρομες ταχύτητες 80Gbps.

image.png.c225f69fcefe6bfa7989f4e44b017df9.png

H νέα τεχνολογία είναι κατάλληλη για σύνδεση φορητών υπολογιστών σε πολλαπλές οθόνες. Συγκεκριμένα υποστηρίζει πολλαπλές οθόνες με 8K ανάλυση, τρεις οθόνες 4K στα 144Hz (σε σύγκριση με δύο οθόνες 4K που περιορίζονται στα 60Hz με το Thunderbolt 4) ενώ προσφέρει φόρτιση από 140 Watt έως 240 Watt. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές gaming laptop θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξαλείψουν την ανάγκη για ξεχωριστή θύρα τροφοδοσίας σε μελλοντικές συσκευές.

Ειδικά για τους gamers, το Thunderbolt 5 ανοίγει τη δυνατότητα για οθόνες με ρυθμό ανανέωσης έως και 540Hz. Επιπλέον το βελτιωμένο bandwidth, χάρη στο PCI Gen 4, μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τη χρήση εξωτερικών GPU ενώ το πρότυπο Thunderbolt 5 υποστηρίζει το DisplayPort 2.1.

Ο Jason Ziller, γενικός διευθυντής του τμήματος συνδεσιμότητας πελατών της Intel, δήλωσε ότι το Thunderbolt 5 θα παρέχει κορυφαίες επιδόσεις και δυνατότητες για τη σύνδεση υπολογιστών με οθόνες, docks, αποθηκευτικούς χώρους και άλλα. Πρόσθεσε ότι το Thunderbolt έχει γίνει η κύρια θύρα για τη συνδεσιμότητα στους φορητούς υπολογιστές και ότι η επόμενη γενιά επιδόσεων με το Thunderbolt 5 θα παρέχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες για τους πιο απαιτητικούς χρήστες.

image.png.8ab4d33947a40e0105d338366942c05a.png

Η Microsoft έχει συνεργαστεί στενά με την Intel για την υποστήριξη του USB4 στα Windows, καθιστώντας το Thunderbolt 5 πλήρως συμβατό με το πρότυπο USB 80Gbps. Η αύξηση του bandwidth επιτεύχθηκε μέσω μιας νέας τεχνολογίας σηματοδότησης, της PAM-3, που υποστηρίζεται στο USB4 v2.

Ενώ οι προδιαγραφές για το Thunderbolt 5 είναι πλέον επίσημες, τα αξεσουάρ και οι υπολογιστές με υποστήριξη της νέας τεχνολογίας δεν θα κάνουν το ντεμπούτο τους μέχρι το 2024. Αναμένεται ότι τα docks, οι οθόνες και οι μονάδες αποθήκευσης θα είναι μεταξύ των πρώτων αξεσουάρ/περιφερειακών που θα διαθέτουν συνδεσιμότητα Thunderbolt 5.

  • Like 8