Η AMD άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αριθμεί τους επεξεργαστές Ryzen για φορητούς υπολογιστές πέρυσι, μεταβαίνοντας σε ένα νέο σύστημα που παρέχει ταυτόχρονα πιο συγκεκριμένες πληροφορίες από το παλιό, αλλά παράλληλα μπερδεύει εν μέρει την ακριβή ηλικία των διαφόρων αρχιτεκτονικών CPU και GPU.

Για παράδειγμα, ένας ενημερωμένος αγοραστής μπορεί να κοιτάξει το "3" στον επεξεργαστή Ryzen 5 7530U και να διαπιστώσει ότι χρησιμοποιεί έναν παλαιότερο πυρήνα CPU με βάση την αρχιτεκτονική Zen 3. Όμως ένας αγοραστής με λιγότερες γνώσεις θα μπορούσε να κοιτάξει το μέρος "7000" και να υποθέσει ότι το τσιπ είναι σημαντικά νεότερο και καλύτερο από το Ryzen 5600U του 2021, ενώ στην πραγματικότητα τα δύο είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα.

Η Intel αναφέρθηκε κατά αυτού του συστήματος ονομασίας σε ένα slide από μια παρουσίασή της -η οποία έχει τώρα διαγραφεί, αλλά «διασώθηκε» από το VideoCardz- όπου κατηγορεί την AMD ότι μπερδεύει σκόπιμα το καταναλωτικό κοινό  χρησιμοποιώντας παλαιότερες αρχιτεκτονικές επεξεργαστών σε δήθεν "νέα" τσιπ.

Με την ονομασία "Core Truths", το slide στην παρουσίαση ασχολείται ιδιαίτερα με τη σειρά Ryzen 7020, η οποία κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022 και μέσα στο 2023, αλλά χρησιμοποιεί πυρήνες CPU με βάση το Zen 2 που χρονολογείται από τα μέσα του 2019. Η Intel υποστηρίζει, όχι ανακριβώς, ότι ένα Core i5-1335U 13ης γενιάς τσιπ μπορεί να έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από ένα Ryzen 5 7520U, παρά το γεγονός ότι και τα δύο διατίθενται στην αγορά ως πρόσφατες κυκλοφορίες.

Βέβαια όπως πολλοί αναρωτιούνται, η «ενόχληση» της Intel ίσως είναι προσχηματική από τη στιγμή που και η ίδια χρησιμοποιεί τακτικά παρόμοιο τρόπο για να "ανανεώνει" τις σειρές των επεξεργαστών της όπως με τον i5-1335U.

Η Intel έχει δίκιο ότι χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη αρχιτεκτονική CPU της εταιρείας, με την κωδική ονομασία Raptor Lake (η επόμενης γενιάς Meteor Lake είναι προ των πυλών, αλλά δεν είναι ακόμα εδώ). Αυτό που παραλείπει να αναφέρει η Intel είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, το Raptor Lake είναι απλώς μια νέα ονομασία για την αρχιτεκτονική Alder Lake που χρησιμοποιείται στους επεξεργαστές 12ης γενιάς. Ο Core i5-1355U είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον Core i5-1255U, εκτός από κάποιες μικρές αυξήσεις ταχύτητας ρολογιού στη CPU και την GPU.

Το "Rebranding παλιάς τεχνολογίας για να την κάνει να φαίνεται νεότερη" είναι ένα τέχνασμα στο οποίο έχουν καταφύγει κάποια στιγμή σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές τσιπ, και η Intel έχει ιδιαίτερα πλούσια ιστορία με αυτή τη μέθοδο. Τα κατασκευαστικά προβλήματα στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2010 που οδήγησαν την Intel στην απώλεια της τεχνολογικής της πρωτοπορίας στην κατασκευή τσιπ είχαν επίσης ως αποτέλεσμα πέντε ολόκληρες γενιές τσιπ που χρησιμοποιούσαν όλες κάποια παραλλαγή της ίδιας αρχιτεκτονικής CPU και GPU με βάση την πλατφόρμα Skylake. Οι επιδόσεις συνέχισαν να αυξάνονται καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της εποχής, καθώς η Intel ανέβαζε τις ταχύτητες ρολογιού και πρόσθετε περισσότερους πυρήνες, αλλά αυτές ήταν πολύ πιο σταδιακές βελτιώσεις από αυτές που είχαμε συνηθίσει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Και η επαναχρησιμοποίηση της τεχνολογίας της Intel δεν ανήκει εξάλλου μόνο στο παρελθόν της. Οι επιτραπέζιες GPU της 13ης γενιάς της βελτιώθηκαν ελάχιστα σε σχέση με τα μοντέλα της 12ης γενιάς, και τα τσιπ της 14ης γενιάς για υπολογιστές γραφείου είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τα τσιπ της 13ης γενιάς. Η Intel χρησιμοποίησε τις ίδιες βασικές ολοκληρωμένες GPU Iris Xe σε τρεις διαδοχικές γενιές τσιπ φορητών υπολογιστών χωρίς να κάνει καμία αξιοσημείωτη βελτίωση.

image.png.78e08fe375668c10975eb22058040be7.png

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να επαναχρησιμοποιεί μια εταιρεία την τεχνολογία της, όσο βαρετό και αν είναι μερικές φορές για τους reviewers και τους λάτρεις του είδους να πρέπει να δοκιμάζουν τόσες πολλές επαναλήψεις της ίδιας βασικής τεχνολογίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα ArsTechnica, “η Intel πρέπει να εξυπηρετεί τους συνεργάτες της που κατασκευάζουν υπολογιστές και αυτοί οι συνεργάτες απαιτούν νέα τσιπ για να μπορούν να συνεχίσουν να κατασκευάζουν και να πωλούν νέα συστήματα- η αγορά απαιτεί καινοτομία, ανεξάρτητα από το αν αυτά τα προϊόντα είναι πραγματικά νέα ή απλώς "νέα" σε εισαγωγικά. Αλλά το να διαμαρτύρεται η Intel για τις πρακτικές της AMD εδώ μοιάζει αδικαιολόγητο και μικρόψυχο».

Και από όλους τους επεξεργαστές της AMD για τους οποίους μπορεί κανείς να παραπονεθεί, η σειρά Ryzen 7020 δεν είναι καν ο χειρότερος παραβάτης, δεδομένου ότι συνδυάζει την παλιά αρχιτεκτονική Zen 2 με μια νεότερη διαδικασία κατασκευής και μια ενσωματωμένη GPU με βάση το RDNA 2 - οι πυρήνες της CPU βασίζονται σε έναν παλαιότερο σχεδιασμό, αλλά υπάρχουν πολλά στον επεξεργαστή που είναι πραγματικά νέα.

image.png.51b155835aa66d59c872f42ec845627e.png

image.png.436208d4303eb4056da53f4cfff4efae.png Όπως επισημαίνει η Intel, η ανάμειξη της νέας τεχνολογίας με την παλιά δεν καθιστά απαραίτητα την CPU του 7520U ανταγωνιστική (τόσο ο 7520U όσο και ο i5-1335U εμφανίζονται σε φορητούς υπολογιστές που ξεκινούν από τα 400-500 δολάρια σε πολλούς ιστότοπους λιανικής πώλησης και το chip της Intel θα ξεπεράσει σε επιδόσεις έστω και λίγο την πρόταση της AMD, ειδικά σε multi-threaded εργασίες). 

  • Like 2