Οι τελευταίας γενιάς επεξεργαστές της Intel θα γίνουν διαθέσιμοι αυτό το φθινόπωρο με την εταιρία να τους αποκαλεί την καλύτερη επιλογή για Thin & Light laptops.

Η Intel ανακοίνωσε επίσημα τους πρώτους επεξεργαστές 11ης γενιάς Tiger Lake για φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι θα διαθέτουν τα ενσωματωμένα γραφικά Xe, υποστήριξη Thunderbolt 4, Wi-Fi 6 και θα αποτελέσουν ένα μεγάλο άλμα σε απόδοση και διάρκεια ζωής της μπαταρίας συγκριτικά με τους προηγούμενους Ice Lake. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι η νέα σειρά 11ης γενιάς αποτελεί την καλύτερη επιλογή επεξεργαστή για Thin & Light laptops.

Η Intel λανσάρει εννέα διαφορετικούς επεξεργαστές τόσο για τη σειρά U (στην οποία η Intel αναφέρεται πλέον ως UP3) αλλά και τη σειρά Y (ή αλλιώς UP4). Ο κορυφαίος επεξεργαστής είναι ο Core i7-1185G7, ο οποίος προσφέρει αρχική ταχύτητα στα 3.0GHz, μέγιστη ταχύτητα ενός πυρήνα (single-core turbo) έως και 4.8GHz αλλά και μέγιστη ταχύτητα σε όλους τους πυρήνες (all core turbo) έως και 4.3GHz. Διαθέτει επίσης την πιο ισχυρή έκδοση των ενσωματωμένων γραφικών της Intel Iris Xe, με 96 CUs (Compute Units) με μέγιστη ταχύτητα έως και 1.35GHz.

Η εταιρία ήδη είχε δείξει ένα μέρος των νέων chips κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Architecture Day 2020 στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η νέα σειρά 11ης γενιάς εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική 10nm, παρόμοια με τα τρέχοντα μοντέλα της 10ης γενιάς Ice Lake, αν και αυτή έχει αναβαθμιστεί πλέον στην Willow Core με ένα νέο σχέδιο SuperFin 10nm με την Intel να αναφέρει ότι μπορεί να προσφέρει καλύτερες ταχύτητες με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Η Intel υπόσχεται ότι τα νέα chips θα προσφέρουν 20% γρηγορότερες ταχύτητες για καθημερινές εργασίες σε εφαρμογές παραγωγικότητας ενώ την ίδια στιγμή θα υπάρχει και μία επιπλέον αύξηση 20% σε επίπεδο συστήματος η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας περισσότερο από μία ώρα για πράγματα όπως streaming.

image.png.e8c9d584c644acf7a242cd171ec87c4c.png

Η Intel πιστεύει πολύ στα νέα ενσωματωμένα γραφικά Xe, τα οποία υπόσχεται ότι θα προσφέρουν έως και διπλάσια απόδοση γραφικών, ενώ λέει πως θα δώσουν κι άλλα σημαντικά οφέλη στον χρήστη. Ένα demo που παρουσιάστηκε κατά την ανακοίνωση της Intel έδειξε ένα chip 11ης γενιάς να προσφέρει παρόμοια ή καλύτερη απόδοση γραφικών από ένα chip 10ης γενιάς που διέθετε και την αυτόνομη κάρτα γραφικών Nvidia MX350. Τα γραφικά Xe όμως θα υπάρχουν μόνο στους νέους Core i5 και Core i7 ενώ οι Core i3 θα προσφέρουν γραφικά Intel UHD.

Επίσης, οι νέοι επεξεργαστές φέρνουν και υποστήριξη για οθόνες HDR 8K μαζί με επιλογή για χρήση έως και τέσσερις οθόνες 4K HDR ταυτόχρονα. Υπάρχουν επίσης βελτιώσεις στον ενσωματωμένο αλγόριθμο AI, ο οποίος η Intel λέει ότι θα προσφέρει συγκεκριμένες βελτιώσεις στις βιντεοκλήσεις, όπως λειτουργία θόλωσης περιβάλλοντος.

image.png.033ec0b436ada839e4121b3b7848c45e.png

Παράλληλα με τους νέους επεξεργαστές, η Intel φέρνει στο προσκήνιο και το πρότυπο πιστοποίησης Project Athena, το οποίο θα ονομάζεται Intel Evo. Η πιστοποίηση Evo θα εγγυάται ότι το laptop θα προσφέρει περισσότερες από εννέα ώρες χρήσης με μία φόρτιση (σε 1080p οθόνες), λειτουργία ταχείας φόρτισης (τέσσερις ώρες αυτονομίας με μόλις 30 λεπτά φόρτισης), Wi-Fi 6, Thunderbolt 4 αλλά και επαναφορά συστήματος από κατάσταση αδρανοποίησης, σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο. Η ιδέα πίσω από το project είναι ότι οι χρήστες όταν θα βλέπουν το λογότυπο Evo, θα έχουν εγγυημένα ένα laptop υψηλών επιδόσεων. Η Intel λέει ότι περισσότερα από 20 συστήματα Evo τα οποία θα είναι διαθέσιμα αργότερα μέσα στο 2020.

Τα νέα chips αναμένονται να ενσωματωθούν σε μία μεγάλη ποικιλία laptops τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, με την Intel να υπόσχεται περισσότερα από 150 μοντέλα με επεξεργαστές 11ης γενιάς από εταιρίες όπως οι Acer, Asus, Dell, Dynabook, HP, Lenovo, LG, MSI, Razer και Samsung. Τα πρώτα laptops έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως το Galaxy Book Flex 5G της Samsung, τα ανανεωμένα Swift 5 και Swift 3 της Acer και τα νεότερα ZenBooks της Asus. Μοντέλα τα οποία έχουν όλα ημερομηνία κυκλοφορίας για αυτό το φθινόπωρο.

  • Like 3
  • Thanks 1