Η Intel διόρθωσε τον εαυτό της όσον αφορά τη νέα σειρά desktop επεξεργαστών Raptor Lake Refresh, διευκρινίζοντας ότι τα νέα τσιπ 14ης γενιάς δεν θα υποστηρίζουν τελικά το Thunderbolt 5.

Όταν κυκλοφόρησε η σειρά των Raptor Lake Refresh CPU, η ανακοίνωση της Intel ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι επεξεργαστές 14ης γενιάς "περιλαμβάνουν υποστήριξη για ... την επερχόμενη ενσύρματη συνδεσιμότητα Thunderbolt 5".

Πλέον η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σχετική διόρθωση, όπως επισημάνθηκε από το Tom's Hardware , στην οποία η Intel διευκρινίζει ότι ο παραπάνω ισχυρισμός ήταν λανθασμένος. Η Intel σημειώνει: "Ενώ ορισμένοι επεξεργαστές της οικογένειας επεξεργαστών Intel Core 14th Gen θα περιλαμβάνουν υποστήριξη για το πρότυπο Thunderbolt 5, οι Intel Core 14th Gen desktop επεξεργαστές συγκεκριμένα, δεν θα το υποστηρίζουν".

Η συνδεσιμότητα Thunderbolt 5 δεν είναι πάντως το μεγαλύτερο θέμα γύρω από τους νέους Raptor Lake Refresh της Intel, αφού όλη η προσοχή έχει στραφεί (όπως πάντα) στο πόσο πιο γρήγοροι σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, στο πόση ισχύ χρειάζονται αλλά και στο πόσο κοστίζουν. Παρόλα αυτά, είναι πολύ άσχημο για την Intel να κάνει λάθος σε ένα σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό για τους νέους της επεξεργαστές, κατά το λανσάρισμά τους.

Σε κάθε περίπτωση πλέον γνωρίζουμε ότι οι desktop επεξεργαστές δεν θα αποκτήσουν Thunderbolt 5, γεγονός που μπορεί να κάνει πολλούς να αναρωτηθούν ποιοι ακριβώς επεξεργαστές της συγκεκριμένης γενιάς θα διαθέτουν τέτοια υποστήριξη. Κατά πάσα πιθανότητα, η Intel αναφέρεται στην άλλη οικογένεια τσιπ που θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο και θα είναι διαθέσιμη παράλληλα με τους Raptor Lake Refresh, δηλαδή στη σειρά Meteor Lake.

Οι Meteor Lake είναι επεξεργαστές για laptops και κάτι τέτοιο έχει νόημα αφού για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογιστών, οι θύρες Thunderbolt είναι πολύ πιο διαδεδομένες από ένα desktop σύστημα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός απ’ όταν ανακοινώθηκε επίσημα το πρότυπο του Thunderbolt 5, και οι πρώτες συσκευές που θα το υποστηρίζουν δεν θα κυκλοφορήσουν μέχρι το 2024.  Έτσι, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι να φτάσει στα χέρια των καταναλωτών αν και αποτελεί κάτι πολύ σημαντικό με βάση τις βελτιώσεις που φέρνει στην ταχύτητα.