Η Lenovo φαίνεται να ασχολείται σοβαρά με τη βελτίωση της επισκευασιμότητας και της βιωσιμότητας των προϊόντων της.

Η εταιρεία δήλωσε πρόσφατα ότι πάνω από το 80% των συσκευών της θα είναι σύντομα επισκευάσιμες απευθεάις από τον πελάτη για εξαρτήματα όπως οι μπαταρίες και η αλλαγή SSD. Αυτό δήλωσε το στέλεχος της Lenovo, Luca Rossi, στο Canalys EMEA Forum 2023, σύμφωνα με το The Register. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων από τις απορριπτόμενες συσκευές.

Η Lenovo προστίθεται σε μια μεγάλη λίστα κορυφαίων κατασκευαστών γύρω από την τεχνολογία που προχωράνε σε αντίστοιχα σχέδια κάνοντας φιλικότερη την επισκευή των προϊόντων τους από τον ίδιο τον χρήστη. Αποτελεί μια παγκόσμια προσπάθεια σύμφωνα με τα αυξανόμενα σχέδια βιωσιμότητας που προωθεί κάθε εταιρεία ξεχωριστά ως μια απόλυτη πλέον ανάγκη.

Η συμπεριφορά των καταναλωτών ευνοεί όλο και περισσότερο τις επισκευάσιμες συσκευές. Ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το δικαίωμα επισκευής αποτελεί πραγματική απειλή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Apple που πλέον «αγκαλιάζει» παρόμοιες ενέργειες ενώ παλιότερα ήταν κάθετα αντίθετη. Το ίδιο κάνουν και άλλοι δύο μεγάλοι του χώρου, η Google και η Samsung, αποτέλεσμα των αλλαγών που παρατήρησαν στη συμπεριφορά των καταναλωτών εξαιτίας του πολιτικού και οικονομικού κλίματος, σε συνδυασμό με την επικείμενη απειλή της νομοθεσίας.

Στην αρχή, η Lenovo φάνηκε μόνο να ζηλεύει περιστασιακά τους αρθρωτούς επισκευάσιμους φορητούς υπολογιστές της εταιρείας Framework, στέλνοντας αίτημα αλλαγής για το κουμπί τροφοδοσίας του Framework laptop. Στη συνέχεια παρουσίασε το δικό της αρθρωτό φορητό υπολογιστή με την ονομασία Project Aurora, το οποίο παραμένει σε πρωτότυπη μορφή χωρίς κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε πρόσφατα ότι έχει τη δύναμη να αναγκάσει τις εταιρείες να αλλάξουν τα προϊόντα τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρουσία θύρας USB-C στο iPhone 15. Στη συνέχεια, μπορεί να αναγκάσει τους κατασκευαστές smartphone να κάνουν πιο εύκολη την αντικατάσταση μπαταριών για φορητές συσκευές, από τους ίδιους τους χρήστες. 

  • Like 10