Η MediaTek ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα της ναυαρχίδα στην κατηγορία των SoCs (system-on-chips) για φορητές συσκευές, με την οποία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τα ισχυρότερα μοντέλα των Qualcomm και Samsung.

Αν και τα παλαιότερα chips από την οικογένεια Dimensity δεν ήταν τόσο ισχυρά όσο τα chips της Qualcomm που υποτίθεται ότι ανταγωνίζονταν, όπως για παράδειγμα το Dimensity 1000 σε σύγκριση με τα Snapdragon 888 και Samsung Exynos 2100, ωστόσο η MediaTek με τo Dimensity 9000 θέλει να κάνει την έκπληξη.  

To Dimensity 9000 είναι το πρώτο mobile SoC που κατασκευάζεται με τη μέθοδο 4nm της TSMC. Βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική v9 της ARM και ενσωματώνει επεξεργαστή με έναν πυρήνα Cortex-X2 που χρονίζεται στα 3,05GHz, τρεις πυρήνες Cortex-A710 που χρονίζονται στα 2,85GHz και τέσσερις πυρήνες Cortex-A510 στα 1,8GHz. H GPU είναι η ARM Mali-G710 με 10 πυρήνες.

Εντός του Dimensity 9000 βρίσκεται και η τελευταία έκδοση (5ης γενιά) της APU της MediaTek, που αναλαμβάνει διεργασίες τεχνητής νοημοσύνης, και ενσωματώνει έξι πυρήνες (η εταιρεία ισχυρίζεται ότι προσφέρει τέσσερις φορές την απόδοση και την ενεργειακή αποδοτικότητα της προηγούμενης γενιάς).

MediaTek_2.jpg

Το παρόν δίνει και ο νέος 18-bit Imagiq Gen7 ISP, ο οποίος σύμφωνα με την Ταϊβανέζικη εταιρεία είναι ο πρώτος στον κόσμο που είναι ικανός για τη λήψη φωτογραφιών 320-megapixels και τη μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα 9 gigapixels το δευτερόλεπτο. Φυσικά, δεν απουσιάζει ένα 5G modem με υποστήριξη στην τελευταία προδιαγραφή Release 16 του 3GPP αν και απουσιάζει η υποστήριξη του ταχύτερου προτύπου mmWave (υποστηρίζεται sub-6GHz). Το MediaTek Dimensity 9000 είναι το πρώτο επίσης SoC που υποστηρίζει Bluetooth 5.3 ενώ λειτουργεί και με WiFi 6E.

Αν και το Dimensity 9000, τουλάχιστον «στα χαρτιά», δείχνει εντυπωσιακό από άποψη εξοπλισμού -και απόδοσης, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο επεξεργαστής βασίζεται στα τελευταία σχέδια της ARM- εντούτοις δεν γνωρίζουμε πόσοι κατασκευαστές smartphones θα θελήσουν να το αξιοποιήσουν σε συσκευές τους. Πράγματι, δείχνει να είναι ένας αξιόλογος ανταγωνιστής για τα SoCs των Qualcomm και Samsung, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα πει την τελευταία τους κουβέντα για το 2022.

  • Like 8