Η NVIDΙΑ ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του τετραπύρηνου επεξεργαστή Tegra 3, γνωστού έως σήμερα και ως Kal-El.

 

Ο Tegra 3 πρόκειται να δίνει ζωή σε αρκετά από τα μελλοντικά tablets και smarphones που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, ενώ οι φήμες ήδη κάνουν λόγο ότι το HTC Edge θα κυκλοφορήσει με τον συγκεκριμένο επεξεργαστή. Πρόκειται για τον πρώτο τετραπύρηνο επεξεργαστή στον κόσμο ο οποίος προορίζεται για φορητές συσκευές.

 

Tegra3_DIE_FRONT-420-90.jpg

 

Σύμφωνα με την NVIDIA, ο Tegra 3 έχει πέντε φορές καλύτερες επιδόσεις από τον προκάτοχό του Tegra 2, ενσωματώνοντας το ARM Cortex-A9 MPCore chip. Είναι χρονισμένος στο 1.3GHz ενώ διαθέτει και έναν ακόμη ίδιο συμπληρωματικό πυρήνα, ειδικά παραμετροποιημένο έτσι ώστε να διαχειρίζεται διεργασίες χαμηλότερων απαιτήσεων για τη μείωση της καταναλώμενης ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς ο συμπληρωματικός πυρήνας είναι χρονισμένος στα 500MHz προσφέροντας έτσι μεγαλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερη αποδοτικότητα ανά watt όταν εκτελούνται υποδιέστερες διεργασίες όπως ο συγχρονισμός του Facebook ή του Twitter, widgets, email ειδοποιήσεις, εφαρμογές στο παρασκήνιο και κινούμενα wallpapers. Έτσι μένουν ελεύθεροι οι υπόλοιποι τέσσερις πυρήνες έτοιμοι να εκτελέσουν βαριές εργασίες όπως παιχνίδια, επεξεργασία video/ήχου, 3D και web browsing. Έχει υπολογισθεί ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιδόσεις αυξάνονται κατά 50% σε σύγκριση με τον Tegra 2.

 

Ο Tegra 3 ενσωματώνει ταυτόχρονα και κάρτα γραφικών με 12 πυρήνες, φέρνοντας περίπου τρεις φορές καλύτερα γραφικά σε σχέση με τον Tegra 2, υποστηρίζοντας αναλύσεις μέχρι 2560 × 1600 pixel. Υποστηρίζεται ακόμη τεχνολογία 3D stereo.

 

kal4-20110920.jpg

 

Σύμφωνα με την εταιρεία, βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη 15 τίτλοι παιχνιδιών ειδικά σχεδιασμένα για τον Tegra 3, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 οι αντίστοιχοι τίτλοι για την πλατφόρμα του Android αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40.

 

Link.png Site: techradar.com

Link.png Site: Tegra 3: όσα χρειάζεται να γνωρίζετε από την NVIDIA