H GeForce RTX 4090, αν τελικώς ονομαστεί έτσι η επόμενης γενιάς ναυαρχίδα της Nvidia, θα είναι μία αρκετά ενεργοβόρα κάρτα γραφικών σύμφωνα με φήμες.

Η συγκεκριμένη φήμη κυκλοφορεί αρκετό καιρό τώρα, ωστόσο ο γνωστός leaker Kopite7kimi, που συνήθως «πέφτει μέσα» στις εκτιμήσεις του, κάνει λόγο για TGP (Total Graphics Power, η μέγιστη ισχύς που «παραδίδεται» στην κάρτα γραφικών) που θα αγγίζει τα 600W.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα τεράστιο νούμερο, αν ισχύει, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα για τη σειρά «Lovelace». 

Στο παρελθόν έχουμε διαβάσει ή ακούσει ακόμα χειρότερες εκτιμήσεις για την κατανάλωση της επερχόμενης ναυαρχίδας της Nvidia, όπως 800W ή 850W, νούμερα πραγματικά… εξωπραγματικά, για να πιστέψουμε ότι η εταιρεία του Jen-Hsun Huang θα πήγαινε τα πράγματα τόσο μακριά.

Παλαιότερα, είχε γίνει λόγος για μέγιστη κατανάλωση μεταξύ 450W και 500W ωστόσο με τις νέες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 600W TGP τότε όσοι χρήστες προβούν στην αγορά της θα πρέπει παράλληλα να προμηθευτούν ένα τροφοδοτικό τουλάχιστον 1000W-1200W.

Επίσης, τι τύπο ψύξης θα χρειάζεται μία τέτοιας υψηλής ισχύος κάρτα γραφικών; Θα έχουμε να κάνουμε με ένα προηγμένο σύστημα αερόψυξης ή θα χρειάζεται υδρόψυξη; Επί του παρόντος είναι πολλά τα ερωτήματα για ένα προϊόν που βρίσκεται ακόμα μήνες μακριά από την επίσημη ανακοίνωση του. Αν όμως ισχύει η φήμη -όπως και εκείνη που θέλει την RTX 4080 να διαθέτει 450W TGP- τότε ενδεχομένως η Nvidia να αποφάσισε να πάει ενάντια στο… ρεύμα, που θέλει τους κατασκευαστές ημιαγωγών να προσφέρουν ολοένα και μικρότερης κατανάλωσης προϊόντα.

  • Like 5