Πλέον, καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στη σχετική κατάταξη και σύντομα ενδέχεται να έχει υψηλότερη αποτίμηση από τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο

Η Nvidia ξεκίνησε ως μια εταιρία κατασκευής καρτών γραφικών, όμως πλέον η αποτίμηση της εταιρίας καταγράφει ραγδαία άνοδο, χάρη στο γενικότερο επενδυτικό ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και την αξία που έχει μια κάρτα γραφικών στην αύξηση του όγκου δεδομένων που μπορεί να διαχειριστεί ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα στο τρέχον έτος η μετοχή της Nvidia έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 50%. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η αξία της εταιρίας αποτιμάται στα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την Amazon (1,76 δισεκατομμύρια) και τη μητρική εταιρία της Google, την Alphabet (1,77 τρισεκατομμύρια δολάρια), καταλαμβάνοντας έτσι την τέταρτη θέση στις εταιρίες με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αποτίμηση διεθνώς.

Πόσο ψηλότερα μπορεί να φτάσει η εντυπωσιακή ενίσχυση της μετοχής της Nvidia; Στην αμέσως παραπάνω θέση βρίσκεται η σαουδαραβική Aramco, ο εθνικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Προηγείται η Apple, με αποτίμηση στα 2,8 τρισεκατομμύρια, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει μία ακόμη εταιρία που ωφελείται τα μέγιστα από την εκρηκτική ενίσχυση του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη: αυτή, δεν είναι άλλη από τη Microsoft, με την αποτίμησή της να φτάνει στα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η επόμενη ενημέρωση για τα οικονομικά μεγέθη της Nvidia είναι προγραμματισμένη για τις 21 Φεβρουαρίου. Η τελευταία αφορούσε το τρίτο τρίμηνο του 2023, με τα στοιχεία ουσιαστικά να καταδεικνύουν ότι η εταιρία πουλούσε όλα τα προϊόντα που προλάβαινε να κατασκευάζει. Τα έσοδα κατέγραφαν αύξηση της τάξης του 206% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης, ενώ από τα 18,12 δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία ανήλθαν τα έσοδα της εταιρίας, τα 14,51 δισεκατομμύρια προέρχονταν από τον τομέα τεχνητής νοημοσύνης/κέντρων δεδομένων. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να καταγράψει νέα ρεκόρ για την εταιρία, ενώ καθώς ετοιμάζεται να περάσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Nvidia θα διαθέσει στην αγορά το νέας γενιάς ΑΙ chip που ετοιμάζει και δεν είναι άλλο από το HGX H200 Tensor Core GPU. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της TrendForce, η Nvidia κατέχει μερίδιο στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης το οποίο κυμαίνεται μεταξύ του 60% και 70%.

Μία ενδεχομένως ανησυχητική παράμετρος για τη Nvidia είναι ότι πολλές από τις εταιρίες που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη εξετάζουν την περίπτωση να κατασκευάσουν δικά τους chip. Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, επιζητά την επένδυση τρισεκατομμυρίων σε υποδομές κατασκευής AI chip, πολλαπλάσιων των υφιστάμενων υποδομών της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, ο Άλτμαν και ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, διαφωνούν σχετικά με το πώς θα έπρεπε να κλιμακωθεί μελλοντικά η παραγωγή αυτών των εξαρτημάτων. Σε πρόσφατη ανάρτησή του ο Άλτμαν ανέφερε χαρακτηριστικά: "Πιστεύουμε ότι ο κόσμος χρειάζεται μεγαλύτερες υποδομές τεχνητής νοημοσύνης -παραγωγικές δυνατότητες, ενέργεια, κέντρα δεδομένων κτλ.- από αυτές που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στην παρούσα φάση. Η κατασκευή υποδομών κολοσσιαίας κλίμακας, σε συνδυασμό με μια στιβαρή εφοδιαστική αλυσίδα, είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα".

Ο Χουάνγκ, σχολιάζοντας ρεπορτάζ της Wall Street Journal, εκτιμά ότι δεν απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες παραγωγικές δυνατότητες, καθώς, όπως αναφέρει, "Δεν γίνεται απλά να υποθέσεις ότι θα αγοραστούν περισσότεροι υπολογιστές. Πρέπει παράλληλα να υποθέσεις ότι οι υπολογιστές θα καταστούν ταχύτεροι και επομένως ο συνολικός αριθμός που χρειάζεσαι δεν είναι τόσο μεγάλος".

Επί του παρόντος, καταγράφεται τεράστιο έλλειμα στην αγορά AI chip, επομένως, ουσιαστικά, όλοι οι μεγάλοι παράγοντες έχουν κάποιο πρόγραμμα στα σκαριά. Ήδη είναι γνωστό ότι στην κατεύθυνση αυτή κινούνται κολοσσοί όπως η Microsoft, η Amazon, η ΙΒΜ, η AMD, η Google, και ενδεχομένως άλλες εταιρίες. Θα μπορέσει, όμως, κάποια από αυτές να καλύψει το προβάδισμα που ήδη απολαμβάνει η Nvidia;

  • Like 4