Σε μία προσπάθεια να βρεθεί γρηγορότερα η θεραπεία αλλά και να προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς η έρευνα, η γνωστή σε όλους «πράσινη» εταιρία προχωρά σε μία γενναιόδωρη πράξη.

Αρκετοί χρήστες ήδη δωρίζουν την επεξεργαστική δύναμη των προσωπικών υπολογιστών τους σε μία γενικευμένη προσπάθεια παγκοσμίως να βρεθεί το εμβόλιο της νόσου COVID-19. Ανάμεσα σε αυτές τις προσπάθειες πλέον συγκαταλέγεται και η NVIDIA.

Η γνωστή σε όλους εταιρία από τις κάρτες γραφικών της, έγινε μέλος της κοινοπραξίας COVID-19 High Performance Computing και δάνεισε την επεξεργαστική ισχύ 30 υπερ-υπολογιστών σε διάφορους ερευνητές στο χώρο της υγείας ώστε να βρουν γρηγορότερα, αν είναι δυνατό, τις απαντήσεις απέναντι στη νόσο. Οι 30 υπερ-υπολογιστές συνδυαστικά μπορούν να προσφέρουν έως και 400 petaflops απόδοσης. Απόδοση που καλούνται να χαλιναγωγήσουν αλλά και να βοηθήσουν τους ερευνητές, οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει η NVIDIA στην κατοχή της.

Η NVIDIA παρομοίασε τις προσπάθειες της κοινοπραξίας, αναφορικά με τη μεγάλη κινητοποίηση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, με αυτές που είδαμε σε προηγούμενες δεκαετίες όταν και ο άνθρωπος ήθελε να ταξιδέψει για πρώτη φορά στη Σελήνη. Με τους 30 υπερ-υπολογιστές οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να επιταχύνουν τη δημιουργία μοντέλων που απαιτούνται, σε πολύ λιγότερο χρόνο απ’ ότι συνήθως χρειάζονται.

Βέβαια η NVIDIA ήδη έχει συνεισφέρει στη μάχη κατά του κορωνοϊού τόσο με τις 27000 κάρτες γραφικών από τις οποίες αντλεί δύναμη ο υπερ-υπολογιστής της IBM Summit αλλά και με το κάλεσμα που έκανε τον προηγούμενο μήνα σε gamers για να δωρίσουν την επεξεργαστική τους ισχύ μέσω του προγράμματος Folding@Home. Σε κάθε περίπτωση, οι 30 υπερ-υπολογιστές αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά το έργο των επιστημόνων μειώνοντας αρχικά κατά πολύ τους χρόνους μοντελοποίησης.

Engadget

  • Like 8