Κατά τη διάρκεια του 2024 SIEPR Economic Summit, ο Διευθύνων Σύμβουλος της NVIDIA, Jen-Hsun “Jensen” Huang έκανε γνωστό ότι τα συστήματα DGX επόμενης γενιάς της εταιρείας, που είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και υψηλών επιδόσεων υπολογιστικούς φόρτους εργασίας, θα απαιτούν υγρόψυξη (liquid cooling) λόγω τεράστιας κατανάλωσης ενέργειας.

Ο Jensen Huang άφησε επίσης να εννοηθεί ότι τα νέα αυτά συστήματα πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο εγγύς μέλλον. Τα νέα δεν αποτελούν έκπληξη αν λάβουμε υπόψη την ολοένα αυξανόμενη ισχύ που απαιτείται από τις GPUs για επιτάχυνση των εφαρμογών μηχανικής εκμάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Καθώς λοιπόν οι απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ εξακολουθούν να αυξάνονται, έτσι αυξάνονται και οι ανάγκες για ισχυρότερο hardware. Μαζί ωστόσο με τη μεγάλη ισχύ -και κατανάλωση ενέργειας- έρχεται και μεγάλη παραγωγή θερμότητας, γεγονός που απαιτεί προηγμένες λύσεις ψύξης για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης και της σταθερότητας των συστημάτων. Η υγρόψυξη αποτελεί εδώ και καιρό βασικό στοιχείο υπολογιστικών συστημάτων υψηλών προδιαγραφών, προσφέροντας ανώτερη θερμική διαχείριση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους αερόψυξης.

Με την εφαρμογή υγρόψυξης στα επερχόμενα συστήματα DGX, η NVIDIA στοχεύει να αυξήσει την απόδοση διασφαλίζοντας παράλληλα την αξιοπιστία και την σταθερότητα του hardware. Παρόλο που ο Jensen Huang δεν αποκάλυψε την ημερομηνία διάθεσης των επερχόμενων συστημάτων DGX, με τις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η κυκλοφορία τους αναμένεται σύντομα. Δεν γνωρίζουμε αν η επόμενη γενιά συστημάτων DGX θα αξιοποιεί ως βασικό επιταχυντή την τρέχουσα NVIDIA H200 GPU ή την επερχόμενη B100 αρχιτεκτονικής «Blackwell» ωστόσο η απόδοση αναμένεται να είναι, όπως πάντα, αντάξια των προσδοκιών. Καθώς το τοπίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο, η θέση της NVIDIA στην αγορά εξακολουθεί να ενισχύεται και αυτά τα υγρόψυκτα συστήματα από ότι φαίνεται θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του κλάδου.

  • Like 1
  • Haha 5