Σε 2η φάση εισέρχεται η έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συμφωνία εξαγοράς της ARM -μέσω της Softbank- από την Nvidia καθώς πρόκειται, όπως λένε από τη Βρετανική κυβέρνηση, ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Η κ. Nadine Dorries, Γραμματέας Πολιτισμού και Πληροφορικής της Βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε την έναρξη της 2ης φάσης στην έρευνα για την εξαγορά της ARM επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται να ξεκινήσει μία πλήρη και λεπτομερή έρευνα για την συμφωνία εξετάζοντας και το παραμικρό που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια αλλά και οτιδήποτε αφορά τη νομοθεσία περί μονοπωλίων. Η επιτροπή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ήδη εκφράσει μεγάλες ανησυχίες για τον ανταγωνισμό με τη συμφωνία του Ιουλίου.

Σε μία επιστολή που κοινοποιήθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη, η κυβέρνηση επισημαίνει: «O Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης πιστεύει ότι η πανταχού παρούσα τεχνολογία της ARM καθιστά την προσβασιμότητα και την αξιοπιστία της IP της ARM απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια». Όπως είναι γνωστό, τα σχέδια chips της ARM χρησιμοποιούνται σχεδόν από όλους τους κατασκευαστές smartphones.

Η κυβέρνηση μάλιστα έκανε γνωστό ότι το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας είχε επίσης εντοπίσει «έναν αριθμό πιθανών κινδύνων για την εθνική ασφάλεια» ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της Nvidia με τη SoftBank και κατ’ επέκταση βεβαίως με την ARM.

Σε σχετική δήλωση της, η κ. Dorries δήλωσε ότι η ARM είχε μια «μοναδική θέση στην αλυσίδα εφοδιασμού τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επιπτώσεις αυτής της συναλλαγής είναι πλήρως κατανοητοί».

Η Nvidia όπως είναι γνωστό συμφώνησε να εξαγοράσει την ARM που εδρεύει στο Cambridge από την ιαπωνική SoftBank πέρυσι, στη μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ στον κλάδο των ημιαγωγών παγκοσμίως. Έκτοτε, η συμφωνία έχει «κολλήσει» από έρευνες που έχουν ξεκινήσει σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Ένωση) και την Κίνα, αναγκάζοντας τη Nvidia να παραδεχτεί τον περασμένο Αύγουστο ότι θα ήταν μάλλον απίθανο να έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα εντός 18 μηνών, όπως ήλπιζε.

Η Nvidia δήλωσε σχετικά με την έναρξη της 2ης φάσης της έρευνας: «Είναι στα άμεσα σχέδια μας να αντιμετωπίσουμε την όποια αρχική άποψη έχει η επιτροπή ανταγωνισμού σχετικά με τον αντίκτυπο της συμφωνίας στον ανταγωνισμό και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να κάμψουμε τις ανησυχίες της». Η συμφωνία συμπληρώνει η Nvidia «θα δώσει ώθηση στην ARM και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η επιτροπή ανταγωνισμού έχει στη διάθεση της περίπου 24 εβδομάδες για να ολοκληρώσει την έρευνα πριν καταθέσει την τελική έκθεση της στην κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχει περίπτωση το χρονοδιάγραμμα, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να επεκταθεί κατά 8 εβδομάδες.