Η ARM κατέθεσε αγωγή κατά των Qualcomm και Nuvia (πρόκειται για μία startup που απέκτησε ο γνωστός σχεδιαστής επεξεργαστών Snapdragon το 2021) με την αιτιολογία ότι οι δύο εταιρείες παραβίασαν τις άδειες χρήσης του σχεδιασμού επεξεργαστών και της αρχιτεκτονικής της ARM.

Το επιχείρημα της ARM είναι ότι οι άδειες που παραχώρησε στη Nuvia πριν εξαγοραστεί από την Qualcomm δεν ισχύουν πλέον τώρα που βρίσκεται υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αν η ARM καταφέρει να κερδίσει την εύνοια του δικαστηρίου, η Qualcomm θα μπορούσε να αναγκαστεί να καταστρέψει κάθε έργο που ολοκληρώθηκε με τις συγκεκριμένες άδειες χρήσης -κάτι που βεβαίως θα αποτελούσε σημαντική οπισθοδρόμηση στις φιλοδοξίες της εταιρείας να εισέλθει στην αγορά των επιτραπέζιων υπολογιστών και των διακομιστών αξιοποιώντας την τεχνολογία της Nuvia.

Η Qualcomm πάντως δεν είχε μείνει σιωπηλή σχετικά με τους στόχους της ή σχετικά με τον ρόλο που θα διαδραμάτιζε η εξαγορά της Nuvia σε αυτούς. Στις αρχές της χρονιάς, ο Cristiano Amon, Διευθύνων Σύμβουλος της Qualcomm δήλωσε στην ιστοσελίδα The Verge: «Μόλις ανέλαβα τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου, προχώρησα στην εξαγορά μίας εταιρείας με την ονομασία Nuvia επειδή θέλαμε να έχουμε την καλύτερη ομάδα σχεδίασης επεξεργαστών στην αγορά» για να συμπληρώσει ότι «να περιμένετε από την Qualcomm να θέσει ως στόχο την κατάληψη της ηγετικής θέσης στην απόδοση. Οφείλουμε να βγάλουμε εις πέρας αυτό το έργο. Πρόκειται να δειγματίσουμε το πρώτο μας προϊόν το ερχόμενο έτος. Η εμπορική του έκδοση θα είναι διαθέσιμη το 2023. Το έχουμε δημοσιοποιήσει και ο κόσμος θα μπορεί να το αξιολογήσει».

Σύμφωνα με την καταγγελία της ARM, το 2019 παραχώρησε στη Nuvia άδειες τόσο για να χρησιμοποιήσει τα σχέδια επεξεργαστή της «από-το-ράφι» που λένε όσο και για να δημιουργήσει τα δικά της σχέδια χρησιμοποιώντας την αρχιτεκτονική της. Επιπλέον, από την αρχή των προσπαθειών της μικρής εταιρείας, η ARM έδωσε «ουσιαστική, ζωτικής σημασίας και εξατομικευμένη υποστήριξη» για να προχωρήσει η Nuvia με το έργο της ανάπτυξης επεξεργαστών επιπέδου διακομιστή. Όπως είναι γνωστό, η ARM κερδίζει χρήματα από τέλη αδειοδότησης καθώς και από δικαιώματα από προϊόντα που πωλούνται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της, όπως οι είναι οι υπολογιστικές συσκευές της Nvidia που διαθέτουν επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM ή τα MacBook και τα iPhone που χρησιμοποιούν μονάδες Apple Silicon, οι οποίες επίσης βασίζονται στη δική της αρχιτεκτονική (παρεμπιπτόντως αξίζει να αναφέρουμε ότι η Nuvia ιδρύθηκε από μηχανικούς που εργάστηκαν στην ανάπτυξη των A-series SoCs της Apple που βρέθηκαν στα iPhone και iPad).

Τα προβλήματα προφανώς ξεκίνησαν όταν η Qualcomm εξαγόρασε τη Nuvia έναντι $1,4 δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με την καταγγελία, η ARM έδωσε τελεσίγραφο στην Qualcomm ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις άδειες χρήσης της Nuvia χωρίς την έγκριση της ARM, επειδή η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του startup σε πολλά προϊόντα της. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την ARM ισχυρίζονται ότι για «περισσότερο από ένα χρόνο» προσπάθησε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τη χρήση των αδειών της Nuvia από την Qualcomm, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η ARM ισχυρίζεται ότι οι άδειες τερματίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2022, λέγοντας στην Qualcomm ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανένα σχέδιο επεξεργαστή που είχε αναπτυχθεί με τις συγκεκριμένες άδειες χρήσης. Η εταιρεία υποπτεύεται ωστόσο, ότι η Qualcomm συνέχισε να αναπτύσσει τους επεξεργαστές με τις συγκεκριμένες άδειες και σχεδίαζε να ξεκινήσει την πώληση τους.

Σε δήλωση της στην ιστοσελίδα The Verge, η νομική εκπρόσωπος της Qualcomm, Ann Chaplin είπε ότι «η ARM δεν έχει κανένα δικαίωμα, συμβατικό ή άλλο, να επιχειρήσει να παρέμβει στις καινοτομίες της Qualcomm ή της Nuvia» για να συμπληρώσει ότι «στην καταγγελία της, η ARM αγνοεί το γεγονός ότι η Qualcomm έχει ευρεία, καθιερωμένα δικαιώματα άδειας χρήσης που καλύπτουν τις custom-made μονάδες κεντρικής επεξεργασίας της και πως η εταιρεία είναι βέβαιη ότι αυτά τα δικαιώματα θα επιβεβαιωθούν».

Δεν υπήρξαν και λίγες αναφορές ότι η Qualcomm είχε προχωρήσει στον δειγματισμό επεξεργαστών για διακομιστές σε εταιρείες όπως η Amazon. Αν και η γνωστή εταιρεία έχει τις δικές της άδειες χρήσης της τεχνολογίας της ARM που δεν σχετίζονται με τη Nuvia (κατασκεύαζε επεξεργαστές για φορητές συσκευές και φορητούς υπολογιστές προτού εξαγοράσει την startup) εντούτοις όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στις αρχές του μήνα η εταιρεία ξεκίνησε να «αναζητά πελάτες ειδικά για ένα προϊόν που αποτελεί καρπό της εξαγοράς που πραγματοποίησε πέρυσι».

  • Like 2