Ο διάδοχος του Snapdragon 8cx θα επικεντρώνεται στις επιδόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Qualcomm ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του επεξεργαστή ARM Snapdragon 8cx, προκειμένου να ανταγωνιστεί καλύτερα με το M1 chip της Apple. Η ιστοσελίδα WindowsFuture αναφέρει ότι η Qualcomm δοκιμάζει επί του παρόντος έναν διάδοχο του Snapdragon 8cx, ο οποίος θα αποτελέσει τη δεύτερη γενιά του εμβληματικού ARM επεξεργαστή για τα Windows 10.

Καθώς η Qualcomm έχει από καιρό επικεντρωθεί στη μεγαλύτερη διάρκεια αυτονομίας της μπαταρίας αλλά και στην always-on συνδεσιμότητα με τους Windows 10 επεξεργαστές, φαίνεται ότι η εταιρία θα επικεντρωθεί αυτή τη φορά στις επιδόσεις. Αυτό είναι πιθανό, σε μια πρόσπαθεια να αντιμετωπίσει καλύτερα τον M1 της Apple, ο οποίος φαίνεται πως κυριαρχεί ανάμεσα στους ARM επεξεργαστές.

Προκειμένου λοιπόν η Qualcomm να ανταγωνιστεί την Apple, το επόμενης γενιάς chip δεν θα διαθέτει πυρήνες εξοικονόμησης ενέργειας και θα έχει μία διαμόρφωση οκτώ πυρήνων στους οποίους θα περιλαμβάνονται 4 πυρήνες υψηλής απόδοσης Gold+ και 4 επίσης υψηλής απόδοσης Gold. Οι ταχύτητες θα είναι στα 2.43GHz και 2.7GHz αντίστοιχα, αν και η ιστοσελίδα WindowsFuture αναφέρει πως ορισμένα δείγματα του επεξεργαστή έρχονται με ταχύτητες έως και 3.0GHz. Γεγονός που υποδηλώνει πως η Qualcomm ίσως αναπτύσσει κι άλλους ARM επεξεργαστές.

Ο διάδοχος του Snapdragon 8cx για την ώρα ονομάζεται SC8280XP και δοκιμάζεται σε συστήματα με έως 32GB μνήμη RAM. Σημαντικό το ότι θα υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης μνήμης RAM, καθώς οι προηγούμενοι επεξεργαστές της Qualcomm για Windows 10 υποστήριζαν έως 16GB.

Το λεγόμενο SC8280XP chip θα βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο NPU (Neural Processing Unit) το οποίο λέγεται πως θα είναι σημαντικά ταχύτερο συγκριτικά με την τρέχουσα λύση της Qualcomm παρέχοντας έως και 15 TFLOPs επεξεργαστικής ισχύος.

Το νέο chip της εταιρίας βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, επομένως είναι απίθανο να το δούμε σύντομα σε κυκλοφορία.

  • Like 2
  • Haha 1