Η Samsung άρχισε να πωλεί τις πρώτες τηλεοράσεις της με OLED πάνελ που κατασκευάζονται από την κύρια αντίπαλό της -και πλέον προμηθευτή-, την LG.

Η νέα τηλεόραση 83 ιντσών είναι μέρος της σειράς S90C των OLED υψηλής τεχνολογίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης μοντέλα των 55, 65 και 77 ιντσών. Ωστόσο σύμφωνα με το ArsTechnica και το YouTube κανάλι HDTV Test,  υπάρχει μια παγίδα: τα πάνελ της LG χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία και διάταξη subpixel από τα OLED πάνελ της Samsung, γεγονός που θα μπορούσε να “μπερδέψει” τον καταναλωτή στην τελική του απόφαση.

Συγκεκριμένα τα OLED πάνελ της Samsung στηρίζονται στην QD-OLED τεχνολογία, η οποία υπόσχεται καλύτερο χρώμα σε υψηλή φωτεινότητα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του πάνελ με μικρότερο κίνδυνο burn-in. Τα πάνελ της LG χρησιμοποιούν την τεχνολογία WRGB, η οποία μπορεί να προσφέρει σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερη συνολική φωτεινότητα, αλλά κατά τα άλλα θεωρείται λίγο χαμηλότερης ποιότητας. Το πρόβλημα είναι ότι η Samsung δεν κάνει σαφή διάκριση μεταξύ αυτών των δύο τεχνολογιών στο μάρκετινγκ ή στις ονομασίες των προϊόντων της. Όλες οι τηλεοράσεις χαρακτηρίζονται απλώς ως "OLED", γεγονός που θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές που νομίζουν ότι παίρνουν το ίδιο προϊόν ανεξαρτήτως μεγέθους.

Το πρόβλημα ίσως γίνει πιο έντονο στο μέλλον για τα μοντέλα των 77 ιντσών, το οποίο θα μπορούσε να στηρίζεται είτε στην QD-OLED τεχνολογία είτε στην WRGB  ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της LG αφού και η Samsung περιλαμβάνει ήδη μοντέλο με QD-OLED πάνελ στη σειρά με το αντίστοιχο μέγεθος. Οι καταναλωτές που αγοράζουν αυτές τις τηλεοράσεις μέσω διαδικτύου χωρίς να τις δουν αυτοπροσώπως μπορεί να μην γνωρίζουν ποια τεχνολογία παίρνουν μέχρι να παραλάβουν το προϊόν. Υπάρχουν πάντως κάποιοι τρόποι για να ελέγξετε τον τύπο του πάνελ κοιτάζοντας τη διάταξη των subpiχel ή φωτίζοντας την οθόνη με φως, όμως οι περισσότεροι καταναλωτές μπορεί να μην γνωρίζουν αυτές τις μεθόδους.

Ο Vincent Teoh του HDTV Test σημειώνει στο παραπάνω βίντεο ότι υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι για να ελέγξετε ποια τεχνολογία πάνελ χρησιμοποιεί μια τηλεόραση. Μπορείτε να τραβήξετε μια μεγεθυμένη φωτογραφία μιας φωτεινής εικόνας στην τηλεόραση και να εξετάσετε τη διάταξη των subpixel. Εάν έχει ένα τριγωνικό σχήμα, τότε αυτή στηρίζεται στην QD-OLED τεχνολογία ενώ σε αντίθετη περίπτωση είναι WRGB. Επιπλέον μπορείτε να φωτίσετε την οθόνη με έντονο φως όταν είναι απενεργοποιημένη. Εάν το χρώμα της μετατραπεί σε γκρι τότε είναι QD-OLED διαφορετικά είναι WRGB.

Η συμφωνία Samsung-LG έχει επίσης κάποιες επιπτώσεις στη βιομηχανία. Δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η Samsung έχει τελικά αγκαλιάσει την OLED ως την κυρίαρχη τεχνολογία για τηλεοράσεις υψηλών προδιαγραφών. Δείχνει επίσης ότι η Samsung αντιμετωπίζει πίεση από τους Κινέζους κατασκευαστές πάνελ που αυξάνουν τις τιμές των LCD πάνελ. Η Samsung μπορεί επίσης να προετοιμάζεται για την τεχνολογία τηλεόρασης επόμενης γενιάς, τη MicroLED, η οποία προσφέρει ανώτερες επιδόσεις από την OLED, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβή με δυσκολίες στην παραγωγή.

  • Like 2