Φωτιά άναψε στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ η ανακοίνωση της Verizon Wireless το πρωί της Τρίτης σχετικά με τη διάθεση ενός νέου προγράμματος κινητής τηλεφωνίας, το οποίο έχει πάγιο 99,99$ και δίνει τη δυνατότητα για απεριόριστες κλήσεις από το κινητό τηλέφωνο χωρίς κόστη περιαγωγής οπουδήποτε στις ΗΠΑ, και χωρίς χρεώσεις για κλήσεις μεγάλης απόστασης (long-distance calls).

 

Μόλις 5 ώρες μετά ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της, η AT&T, ανακοίνωσε τη διάθεση του ίδιου προγράμματος, ενώ 3 ώρες αργότερα και η T-Mobile παρουσίασε τη σχετική της πρόταση, με τη διαφορά ότι στο δικό της πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η αποστολή απεριόριστων SMS και MMS με εικόνες. Αυτές οι ανακοινώσεις οδήγησαν σε πτώση τις μετοχές όλων των αμερικανικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

 

Ο Craig Moffett, αναλυτής της Sanford C. Bernstein, έγραφε σε πρωινή του ενημέρωση ότι το πρόγραμμα της Verizon Wireless θα έχει αντίκτυπο για αρκετά χρόνια, και το χαρακτήρισε αντίστοιχης σημασίας με την εισαγωγή από την Sprint του πρώτου πακέτου απεριόριστων κλήσεων long-distance τη δεκαετία του '90. Λίγο μετά ήρθε η απάντηση από τις άλλες δύο εταιρίες.

 

Ένας σχετικά μικρός αριθμός συνδρομητών αναμένεται να μεταβεί σε κάποιο από αυτά τα νέα προγράμματα, ωστόσο οι επενδυτές θεώρησαν ότι τα έσοδα που θα χάσουν οι πάροχοι από τους συνδρομητές που τώρα πληρώνουν περισσότερα χρήματα δύσκολα θα καλυφθούν από τους συνδρομητές που θα αναβαθμιστούν σε αυτά από κάποιο φθηνότερο πρόγραμμα. Έτσι οι μετοχές της Verizon και της AT&T μειώθηκαν κατά 6,6% και 5,3% αντίστοιχα, ενώ και η μετοχή της Deutsche Telekom (μητρικής της T-Mobile USA) σημείωσε μικρή πτώση.

 

Μέχρι σήμερα μόνο κάποιοι μικροί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έδιναν στους συνδρομητές τους τη δυνατότητα να πραγματοποιούν απεριόριστες κλήσεις από το κινητό τους τηλέφωνο, και μάλιστα με πάγιο πολύ χαμηλότερο από τα 100$, αλλά οι συνδρομητές τους χρεώνονται τις κλήσεις που πραγματοποιούν εκτός της περιορισμένης ζώνης που καλύπτουν τα δίκτυά τους.

 

Source.png Πηγή: New York Times

Source.png Πηγή: adslgr.com