Όπως αναφέραμε, στις αρχές του μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία με όλα τα κράτη μέλη και αποφάσισε το κοινό πρότυπο για όλους τους φορτιστές, τα κινητά τηλέφωνα και όλες τις φορητές συσκευές που πωλούνται στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου να είναι το πρότυπο USB-C.

Τώρα μαθαίνουμε ότι μία παρόμοια πρωτοβουλία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκεται σε πρώϊμο στάδιο καθώς περιορίζεται σε μία επιστολή που γράφτηκε από μερικούς δημοκρατικούς γερουσιαστές προς τον Υπουργό Εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι από την επιστολή μέχρι να φτάσει στο σημείο να γίνει πραγματικότητα ένα παρόμοιο με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέτρο, ενδέχεται να πάρει αρκετό καιρό, ενδεχομένως χρόνια.

Το σκεπτικό πίσω από την επιστολή των δημοκρατικών γερουσιαστών είναι παρόμοιο με αυτό των νομοθετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή αποσκοπεί στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και στη διευκόλυνση της ζωής των καταναλωτών. Η επιστολή αναφέρει ότι «ο μέσος καταναλωτής έχει στην κατοχή του έως τρεις φορτιστές κινητών τηλεφώνων με το 40% των καταναλωτών να δηλώνει ότι τουλάχιστον σε μία περίπτωση, «δεν μπορούσαν να φορτίσουν το κινητό τους τηλέφωνο επειδή οι διαθέσιμοι φορτιστές δεν ήταν συμβατοί».

Στην επιστολή τους, οι γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι η καινοτομία θα πρέπει να ωφελεί τους καταναλωτές αντί να τους επιβαρύνει, ειδικά όταν οι καταναλωτές καταλήγουν να διαθέτουν στα χέρια τους με ένα σύνολο φορτιστών και καλωδίων που δεν έχουν μεταξύ τους συμβατότητα. Αν και στην πραγματικότητα, όπως συμβαίνει συχνά, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, εντούτοις δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγους που δεν μπορούν οι τυποποιημένοι φορτιστές να γίνουν ο κανόνας, με τις περισσότερες βιομηχανίες να πιέζουν ώστε το USB-C να αποτελέσει το κοινό πρότυπο, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν παράπονα από τους καταναλωτές κατά τη μεταβατική περίοδο, ωστόσο οι πιστοποιημένες συσκευές που είναι συμβατές με το USB PD θα πρέπει να κάνουν τη ζωή όλων απλούστερη μακροπρόθεσμα. Ο χρόνος θα δείξει εάν ο Υπουργός Εμπορίου συμφωνεί με τους γερουσιαστές. Προφανώς και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το USB Type-C θα είναι το επιλεγμένο πρότυπο, ωστόσο αυτό είναι και το πιθανότερο.

  • Like 7
  • Confused 1