Το πρότυπο Wi-Fi 8 (IEEE 802.11bn) στοχεύει στην αύξηση της αξιοπιστίας των ασύρματων συνδέσεων, όπως αποκαλύπτει η IEEE μέσω ενός εγγράφου που καθορίζει ποσοτικά τις βελτιώσεις.

Πρόσφατη ανάρτηση της Qualcomm που συμβάλλει στη διαμόρφωση του προτύπου, αναφέρει ότι η IEEE επιδιώκει τα Wi-Fi 8 συστήματα να προσφέρουν 25% βελτίωση σε διάφορες μετρήσεις, στο πλαίσιο της Εξαιρετικά Υψηλής Αξιοπιστίας (Ultra High Reliability ή UHR).

Όπως και το Wi-Fi 7, το Wi-Fi 8 θα προσφέρει μέγιστο ρυθμό φυσικού επιπέδου (PHY) έως 23 GT/s, αν και μένει να αποδειχθεί αν αυτός ο ρυθμός θα είναι εφικτός σε πραγματικές συνθήκες. Οι στόχοι UHR στο Wi-Fi 8 αποσκοπούν στην επίτευξη αύξησης 25% στην πραγματική διεκπεραιωτική ικανότητα δεδομένων, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες σήματος.

Αυτό σημαίνει ότι συσκευές που λειτουργούν στα όρια της κάλυψης δικτύου, ή σε περιοχές με παρεμβολές ή ασθενή σήματα, θα μπορούν να επιτύχουν σημαντικά καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με το Wi-Fi 7, δηλαδή θα μεταφέρουν δεδομένα γρήγορα ακόμη και όταν η ποιότητα του σήματος δεν είναι ιδανική.

Το πρότυπο στοχεύει επίσης σε μείωση 25% στην καθυστέρηση στο 95ο εκατοστημόριο - όχι μόνο στη μέση καθυστέρηση - για να βελτιώσει την ανταπόκριση στη χειρότερη περίπτωση. Αυτό είναι κρίσιμο για εφαρμογές ευαίσθητες στο χρόνο όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, ο βιομηχανικός αυτοματισμός και συστήματα βασισμένα σε AI που εξαρτώνται από γρήγορη και προβλέψιμη επικοινωνία.

Επιπλέον, το Wi-Fi 8 σχεδιάζεται να επιτύχει 25% λιγότερα χαμένα πακέτα, ιδιαίτερα όταν οι χρήστες ή οι συσκευές μετακινούνται μεταξύ σημείων πρόσβασης. Ως μέρος του συνολικού προτύπου Wi-Fi 8, αυτός ο στόχος αποσκοπεί στην υποστήριξη απρόσκοπτης περιαγωγής και αδιάλειπτης συνδεσιμότητας, καθιστώντας το καταλληλότερο για περιβάλλοντα όπου η κινητικότητα είναι συνήθης, όπως επιχειρησιακοί χώροι, δημόσιοι χώροι και παραγωγικά περιβάλλοντα, όπως εργοστάσια.

Σε τεχνικό επίπεδο, το Wi-Fi 8 (802.11bn) μοιράζεται πολλά από τα θεμέλια του Wi-Fi 7 (802.11be): λειτουργεί στις ζώνες συχνοτήτων 2, 4, 5 και 6 GHz, χρησιμοποιεί διαμόρφωση 4096-QAM, υποστηρίζει έως οκτώ χωρικές ροές, αξιοποιεί MU-MIMO και πολλαπλών χρηστών OFDMA, και διατηρεί μέγιστο εύρος καναλιού 320 MHz.

Για την επίτευξη των στόχων του, το πρότυπο Wi-Fi 8 θα υποστηρίζει αρκετά νέα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των Coordinated Spatial Reuse (Co-SR), Coordinated Beamforming (Co-BF), Dynamic Sub-Channel Operation (DSO) και ενισχυμένου Modulation Coding Scheme (MCS).

Εάν οι κατευθύνσεις της IEEE αποδειχθούν επιτυχείς, το Wi-Fi 8 θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά εφαρμογές που απαιτούν αξιόπιστη συνδεσιμότητα χαμηλής καθυστέρησης, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα με συμφόρηση, παρεμβολές ή κινητικότητα.

Το Wi-Fi 8 (IEEE 802.11bn) αναμένεται να φτάσει σε κατάσταση προσχεδίου 1.0 σύντομα, το οποίο θα καθορίσει τα βασικά χαρακτηριστικά του και θα επιτρέψει στους κατασκευαστές εξοπλισμού να τα υλοποιήσουν. Η πιστοποίηση από τη Wi-Fi Alliance προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2028, επιτρέποντας δοκιμές διαλειτουργικότητας και ανάπτυξη προϊόντων. Η τελική έγκριση από την Ομάδα Εργασίας IEEE 802.11 έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2028, οπότε θα ολοκληρωθεί το πρότυπο.

  • Like 4