Μία από τις πρώτες εταιρείες που παρουσίασαν προϊόντα στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2024 που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες, ήταν η Xiaomi.

Η δημοφιλής Κινέζικη εταιρεία σε μία αποκλειστική παρουσίαση-εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Βαρκελώνη, στην Ισπανία και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της να προσφέρει ασυναγώνιστες εμπειρίες στους καταναλωτές παγκοσμίως.

Μεταξύ άλλων προϊόντων -smartwatches, smartbands, tablets κ.ά.- η Κινέζικη κατασκευάστρια παρουσίασε την εντυπωσιακή σειρά Xiaomi 14 που επικυρώνει τη συνεργασία με την εταιρεία Leica, η οποία συμπεριλαμβάνει οπτικά Leica Summilux, εξειδικευμένους αλγόριθμους βελτιστοποίησης κ.ά. Σημαντική εξέλιξη είναι ότι το κορυφαίο μοντέλο της σειράς, το Xiaomi 14 Ultra, θα κυκλοφορήσει επιτέλους και στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες μας θα γίνει μέσα στον Απρίλιο.

Xiaomi 14 Ultra

Για την κατασκευή του Xiaomi 14 Ultra, η εταιρεία χρησιμοποίησε μία δομή που ονομάζει Xiaomi Guardian Structure, η οποία περιλαμβάνει ένα ενισχυμένο, μονοκόμματο πλαίσιο αλουμινίου. Χάρη στη νέα κατασκευαστική αυτή μέθοδο, από δομικής άποψης το πλαίσιο του νέου Xiaomi 14 Ultra παρουσιάζεται έως και 1,38 φορές πιο στιβαρό σε σχέση με το παρελθόν.

Η εταιρεία επίσης χρησιμοποίησε το Xiaomi Shield Glass, ένα ειδικά σχεδιασμένο και εξαιρετικά ανθεκτικό γυαλί για την προστασία της οθόνης που ονομάζεται All Around Liquid Display. Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα οθόνη επαναπροσδιορίζει την έννοια της θέασης καθώς καμπυλώνει σε όλες τις πλευρές και γωνίες, συνδυάζοντας την αίσθηση της επίπεδης οθόνης με την διαδραστικότητα και την τρισδιάστατη αίσθηση των καμπύλών. Η οθόνη είναι τεχνολογίας LTPO AMOLED με διαγώνιο 6,73", η οποία υποστηρίζει ανάλυση WQHD+ (3200 x 1440 pixels, 522ppi), αυτόματα μεταβαλλόμενο ρυθμό ανανέωσης 1-120Hz, φωτεινότητα 3000 nits και τα πρότυπα Dolby Vision και HDR10+.

image.jpeg.86a31614022e0453d40469710e8ac64f.jpeg

Στο πίσω μέρος, όπου χρησιμοποιείται απομίμηση δέρματος νανοτεχνολογίας (nano-tech vegan leather) με εξαιρετική αίσθηση στο κράτημα υπάρχουν τέσσερις κάμερες 50MP που διατηρούν τη γνωστή «συνταγή» 0,5x +1x + 3,2x + 5x προσφέροντας εκπληκτική εμβέλεια εστίασης από 12mm σε 120mm. H κύρια κάμερα διαθέτει φακό 23mm και μεταβλητό διάφραγμα f:/1.63-4.0 και βασίζεται στον αισθητήρα μίας ίντσας (1”) της SONY, LYT-900. Πέρα από τον κύρια κάμερα υπάρχει μία κάμερα τύπου «floating telephotο» με οπτικά Leica Summilux στα 75mm (f:/1.8, 3.2x) και μία κάμερα τύπου «periscopic telephoto» επίσης με οπτικά στοιχεία Leica στα 120mm (f:/2.5, 5x), οι οποίες βασίζονται στον ίδιο αισθητήρα SONY IMX858. Η τέταρτη κάμερα είναι υπερευρυγώνια με φακό 12mm και οπτικά στοιχεία που έχουν επίσης τη σφραγίδα της Leica. Να αναφέρουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε υποστήριξη Dual-Pixel PDAF (Phase Detection AutoFocus) εκτός από την περίπτωση της κύριας κάμερας όπου υποστηρίζεται multi-directional PDAF καθώς και υποστήριξη ΟIS (εκτός από την υπερευρυγώνια). Το σύστημα καμερών συνοδεύεται από αισθητήρα ToF 3D και Laser AF.

To Xiaomi 14 Ultra υποστηρίζει λήψη βίντεο 4Κ στα 60fps και 120fps καθώς και 8Κ στα 30fps και για τις τέσσερις κάμερες ενώ χάρη στα τέσσερα μικρόφωνα υποστηρίζει surround ηχογράφηση ή ηχογράφηση κατευθυνόμενου ήχου. Σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει στον τομέα του λογισμικού, με την εταιρεία να εισάγει το Movie Mode με δυνατότητα επιλογής αναλογίας 2.39:1 και 180° shutter rule για βίντεο με πραγματικό κινηματογραφικό ύφος και motion blur. Στη διάθεση του χρήστη επίσης βρίσκονται το MasterCinema (κωδικοποιεί HDR videos σε 10-bit Rec.2020) και το Director Mode για ακόμα πιο λεπτομερές post processing.

image.jpeg.87ff3b864cb562fbb2d94702fd5ea0f9.jpeg

Στα πλεονεκτήματα του νέου Xiaomi 14 Ultra είναι η δυνατότητα του να συνδέεται με άλλες συσκευές της Xiaomi και να τις αξιοποιεί ως εξωτερικές οθόνες -όπως για παράδειγμα το νέο Xiaomi Pad 6S Pro- για μία περισσότερο επαγγελματική προσέγγιση στο post processing/ production καθώς και το Photography Kit που σχεδιάστηκε ειδικά για τους λάτρεις της φωτογραφίας και της βιντεοσκόπησης. Το Xiaomi 14 Ultra Photography Kit που πωλείται ξεχωριστά προσφέρει συγκεκριμένες λειτουργίες που είναι ενσωματωμένες σε μία θήκη και σε ένα «grip» (π.χ. πλήκτρο κλείστρου δυο επιπέδων, zoom level, προσαρμόσιμο κουμπί βιντεοσκόπησης και ένα επιπλέον προσαρμόσιμο μοχλό ενώ λειτουργεί και ως εξωτερική μπαταρία 1500mAh). Η εμπρόσθια κάμερα για selfies βασίζεται σε αισθητήρα 32MP και διαθέτει σύστημα φακού 22mm με διάφραγμα f:/2.0 ενώ υποστηρίζει λήψη βίντεο 4Κ στα 30 fps και 60 fps.  

image.jpeg.3b1846f5e0debc739ee623d436fe9922.jpeg

To Xiaomi 14 Ultra βασίζεται στον κορυφαίο επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 3 της Qualcomm σε συνδυασμό με 12GB ή 16GB RAM και 256GB, 512GB ή 1ΤΒ αποθηκευτικού χώρου. Για την ψύξη της συσκευής, η εταιρεία χρησιμοποιεί το σύστημα  Xiaomi Dual-Channel IceLoop το οποίο περιλαμβάνει ένα δεύτερο σύστημα διάχυσης θερμότητας ειδικά για το σύστημα καμερών.

Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 5.300 mAh και υποστηρίζει ενσύρματη φόρτιση HyperCharge 90W (φορτίζει σε ποσοστό 100% σε 35 λεπτά), ασύρματη φόρτιση 80W (πλήρης φόρτιση σε 49 λεπτά) και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση 10W. Η συσκευή επίσης υποστηρίζει WiFi 7, Bluetooth v5.4, NFC, IR και έχει USB Type-C με υποστήριξη USB 3.2, DisplayPort και OTG.

Η Xiaomi ανακοίνωσε τιμή 1499€ στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες.

Xiaomi 14

Το Xiaomi 14 αποτελεί μία περισσότερο «γήινη» ή καλύτερα… προσγειωμένη έκδοση του «Ultra» παραμένοντας ωστόσο ένα εντυπωσιακό smartphone με επιδόσεις και δυνατότητες ναυαρχίδας. Η εταιρεία επιδίωξε να σχεδιάσει μία συσκευή με μινιμαλιστική αισθητική και για αυτό χρησιμοποίησε ελαφρώς καμπυλωτό γυαλί στην πρόσοψη, μετάφερε το ηχείο στην οθόνη και τον πομπό υπερύθρων στην κάμερα για ένα περισσότερο λιτό και «καθαρό» αλουμινένιο πλαίσιο στην άνω πλευρά και στα πλαϊνά.

Η συσκευή διαθέτει τρεις κάμερες, οι βρίσκονται σε ένα τετράγωνου σχήματος camera island αυτή τη φορά και οι οποίες είναι σχεδιασμένες για μία ολοκληρωμένη εμπειρία φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης με εύρος από 14mm έως 75mm. Σε όλες τις κάμερες χρησιμοποιούνται φακοί με οπτικά στοιχεία Leica Summilux με την κύρια, ευρυγώνια κάμερα να διαθέτει φακό 23mm με διάφραγμα f:/1.6 και να βασίζεται σε αισθητήρα Light Fusion 900 στα 50MP με Dual Pixel PDAF, Laser AF και OIS. Η υπερευρυγώνια κάμερα βασίζεται επίσης σε έναν αισθητήρα 50MP και σε σύστημα φακού 14mm με διάφραγμα f:/2.2 ενώ η κάμερα «floating telephoto» που προσφέρει οπτική μεγέθυνση 3,2x βασίζεται σε αισθητήρα 50MP και σε φακό 75mm με διάφραγμα f:/2.0 και OIS. Όπως και το «Ultra» προσφέρει δυνατότητα εγγραφής βίντεο 4Κ στα 30fps και 60fps (με HDR10+, 10-bit Dolby Vision HDR, 10-bit LOG) ωστόσο το βίντεο 8Κ περιορίζεται στα 24fps.

image.jpeg.aac0ef082419a4e7e32fb3ea9d8ccbe6.jpeg

Χάρη στον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 που περιλαμβάνει έναν πυρήνα Cortex-X4 στα 3,3 GHz, τρεις πυρήνες Cortex-A720 στα 3,2 GHz, δύο πυρήνες Cortex-A720 στα 3,0 GHz και δύο πυρήνες Cortex-A520 στα 2,3 GHz και «γραφικά» Adreno 750, η συσκευή (όπως και το μοντέλο «Ultra») προσφέρει δυνατότητες WiFi 7 και Bluetooth v5.4 καθώς και on-device AI με εξειδικευμένη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU). Την ψύξη της συσκευής αναλαμβάνει το σύστημα ψύξης Xiaomi IceLoop.

Το Xiaomi 14 διαθέτει μία οθόνη LTPO AMOLED 1.5K (2670 x 1200) στις 6,36” που η εταιρεία ονομάζει CrystalRes. Η οθόνη υποστηρίζει Dolby Vision και HDR10+ καθώς υποστηρίζει μέγιστη φωτεινότητα έως και 3.000 nits (επομένως δεν θα έχει κανένα θέμα όταν εκτίθεται κάτω από το φως του ήλιου) αλλά και μεταβαλλόμενο ρυθμό ανανέωσης από 1Hz έως 120Hz για εξαιρετική εμπειρία χρήσης σε οποιαδήποτε λειτουργία, είτε πρόκειται για ανάγνωση, περιήγηση στο διαδίκτυο, παιχνίδι κ.ά.

Το Xiaomi 14 διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 4.610mAh με υποστήριξη ταχείας φόρτισης HyperCharge στα 90W και ασύρματη φόρτιση HyperCharge στα 50W ενώ δεν απουσιάζει η αντίστροφη φόρτιση 10W. Τόσο το Xiaomi 14 όσο και το Xiaomi 14 Ultra για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιούν το σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας Xiaomi Surge.

Το λογισμικό και στις δύο περιπτώσεις είναι το νέο HyperOS, που παρέχει μία ανανεωμένη εμπειρία περιβάλλοντος χρήσης που ασπάζεται τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) προσφέροντας μία σειρά από έξυπνες λειτουργίες. Το Xiaomi HyperMind για παράδειγμα, αξιοποιώντας τέσσερις δυνατότητες παρατήρησης -περιβάλλον, οπτική, ήχος, συμπεριφορά- μπορεί να προσαρμόζει τη συσκευή στις ανάγκες του χρήστη. Επομένως, αν ο χρήστης συνηθίζει να ανοίγει το φως του σαλονιού κάθε φορά που ξεκλειδώνει την έξυπνη είσοδο του σπιτιού, η συσκευή θα φροντίσει, με την άδεια του χρήστη, να ανάψει το φως αυτόματα αφού έχει πρώτα «απομνημονεύσει» τη συγκεκριμένη συνήθεια. Όμως δεν είναι μόνο το HyperMind. Για παράδειγμα, οι υπότιτλοι ΑΙ επιτρέπουν στους χρήστες να βλέπουν τις συνομιλίες τους σε κείμενο σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια τηλεδιασκέψεων ή ψηφιακών συναντήσεων.

image.jpeg.d695d05262ced6d53074e6e99ebf9922.jpeg

Με το χαρακτηριστικό ΑΙ Album Search που αναλύει την φυσική γλώσσα, οι χρήστες μπορούν πλέον να εντοπίζουν φωτογραφίες ή εικόνες από τη συλλογή τους περιγράφοντας απλώς αυτό που αναζητούν ενώ με το ΑΙ Portraits που χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικά πορτραίτα από τις φωτογραφίες που διαθέτουν στη συλλογή τους. Ακόμα περισσότερες δημιουργικές λειτουργίες για την βελτιστοποίηση ή την παρέμβαση στις φωτογραφίες προσφέρει το χαρακτηριστικό AI Expansion.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν μέρος του έξυπνου οικοσυστήματος της Xiaomi, «Human x Car x Home», καθώς όπως έχει γίνει γνωστό, τα έξυπνα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν πλέον μέρος της προϊοντικής στρατηγικής της εταιρείας. Το HyperOS είναι πλέον το λειτουργικό σύστημα που συνδέει τις συσκευές IoT της εταιρείες, τις έξυπνες συσκευές (π.χ. smartphones, tablets) και τα ηλεκτρικά οχήματα της για μία ολοκληρωμένη και μοναδικά συνδεδεμένη εμπειρία.

Η Κινέζικη εταιρεία έκανε γνωστό επίσης ότι οι συσκευές Xiaomi 14 και Xiaomi 14 Ultra θα λάβουν ενημερώσεις Android OS για τέσσερις γενιές καθώς και ενημερώσεις ασφαλείας για πέντε χρόνια. Επίσης, όσοι προμηθευτούν τις συγκεκριμένες συσκευές θα λάβουν αποθηκευτικό χώρο 100GB στο Google One για έξι μήνες καθώς και τρεις μήνες δωρεάν συνδρομή στην υπηρεσία YouTube Premium.

Η Xiaomi ανακοίνωσε τιμή για το Xiaomi 14 στα 999€, το οποίο θα κυκλοφορήσει αρχές Μαρτίου στη χώρα μας.

  • Like 9
  • Thanks 2
  • Haha 6