Η κινεζική εταιρία θα είναι η πρώτη που θα κυκλοφορήσει smartphone με κάμερα ενσωματωμένη κάτω από την οθόνη.

Η ZTE ανακοίνωσε πως θα λανσάρει το smartphone ZTE Axon 20 5G στην αγορά της Κίνας την 1η Σεπτεμβρίου και το οποίο θα ενσωματώνει κάμερα κάτω από την οθόνη. Οι κατασκευαστές εδώ και αρκετά χρόνια αναπτύσσουν τεχνολογίες και σχεδιάζουν smartphones ώστε να αυξηθεί ο χώρος της οθόνης όσο το δυνατόν περισσότερο περιορίζοντας ταυτόχρονα τα πλαίσια ή κρύβοντας χαρακτηριστικά όπως η εμπρόσθια κάμερα κυρίως σε εγκοπές (notch) ή οπές. Αν και αρκετά από αυτά τα σχέδια έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου, κανένα από αυτά δεν κατάφερε να αποκρύψει εντελώς την κάμερα.

Τον τελευταίο χρόνο, υπήρχαν κάποιες αναφορές για κάμερες ενσωματωμένες κάτω από την οθόνη από την Oppo και τη Xiaomi. Τις αναφορές αυτές θέλει να κάνει πραγματικότητα πρώτη η ZTE, λανσάροντας smartphone το οποίο θα φέρει αυτή την τεχνολογία. Μάλιστα ο CEO της κινεζικής εταιρείας, δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Weibo φωτογραφία με την εμπρόσθια όψη της συσκευής, στην οποία δεν διακρίνεται εκ πρώτης όψης κάποια selfie κάμερα, αναφέροντας ότι το νέο Axon 20 5G «θα φέρει πολλά χαμόγελα».

237052095_zteaxon5g.jpg.8fcba2e1e2e468c2f360ee3251beb0c6.jpg

Η ενσωμάτωση καμερών selfie κάτω από την οθόνη φέρνει μαζί της και διάφορες αναπόφευκτες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα ο ανεπαρκής φωτισμός. Το τμήμα της οθόνης στο πάνω μέρος της κάμερας πρέπει να έχει ένα κενό για να επιτρέψει στο φως να φτάσει στον αισθητήρα, ενώ ταυτόχρονα να έχει επαρκή ανάλυση για φωτογραφίες και βίντεο. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρίες θα πρέπει να δημιουργήσουν νέες οθόνες από εξαιρετικά διαφανή υλικά, ενώ ταυτόχρονα να αναπτύξουν αλγορίθμους για να βελτιώσουν την ποιότητα των καμερών ώστε αυτές να φωτογραφίζουν με ευκρίνεια και καθαρότητα χωρίς να εμποδίζονται από την ίδια την οθόνη.

Η ZTE δεν έχει δώσει κάποια πληροφόρηση για την τιμή ή την διαθεσιμότητα του Axon 20 5G αναφορικά με την κυκλοφορία του στην αγορά της Κίνας, αν και αναμένεται κι άλλες εταιρίες να κάνουν σχετικές ανακοινώσεις για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, θέλοντας να κερδίσουν την πρωτιά σε έναν ακόμη αγώνα τεχνολογίας.

Ήδη η Xiaomi και η Oppo εργάζονται πυρετωδώς για να φέρουν παρόμοια τεχνολογία κάμερας ενώ και η Samsung αναμένεται να παρουσιάσει έναν παρόμοιο σχεδιασμό σε μία επερχόμενη συσκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, και η Nokia HMD Global εργάζεται σε έναν τέτοιο σχεδιασμό για ένα από τα μελλοντικά της τηλέφωνα.

Σε αντίθεση με τις λύσεις που έχουν προηγηθεί για τη μεγιστοποίηση της οθόνης, ενσωματώνοντας τις κάμερες κάτω από αυτήν θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τη σχεδίαση των smartphones, ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα σε τηλέφωνα με πραγματικές οθόνες από άκρη σε άκρη, χωρίς εγκοπές, οπές ή άλλα κινούμενα μέρη.

  • Like 6