Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της "Επιχείρησης Μπετόβεν".

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πρόκειται να διαθέσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές στην επαρχία του Αϊντχόφεν, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη εταιρία της χώρας, η ASML, δεν θα μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.

Ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Μίκι Άντριανσενς, επιβεβαίωσε το ύψος των επενδύσεων σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου παραμονής της ASML σε ολλανδικό έδαφος, με την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Μπετόβεν". Οι επενδύσεις θα αφορούν τη βελτίωση των στεγαστικών επιλογών, της εκπαίδευσης, των μεταφορών αλλά και του ηλεκτρικού δικτύου.

Σε δήλωσή του, το υπουργικό συμβούλιο της Ολλανδίας ανέφερε επίσης ότι προτίθεται να λάβει απροσδιόριστα επί του παρόντος μέτρα προκειμένου να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, στον απόηχο σειράς ανησυχητικών διαπιστώσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Με τα μέτρα αυτά, το υπουργικό συμβούλιο θεωρεί δεδομένο ότι η ASML θα διατηρήσει την τυπική και πραγματική έδρα της στην Ολλανδία.

Η ASML, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία στον τομέα της κατασκευής ημιαγωγών, έχει την έδρα της στο Βελντχόφεν, προάστιο του Αϊντχόφεν. 

Η εταιρία προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση της Ολλανδίας, υποχρεώνοντάς τη να αναλάβει δράση, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ASML, Πέτερ Βένικ, διατύπωσε δημόσια τις ενστάσεις του σχετικά με τις πολιτικές που εφαρμόζει το κράτος, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τον τερματισμό των φορολογικών ελαφρύνσεων για την προσέλκυση ειδικευμένων μεταναστών, εξέλιξη που θα δυσχέραινε την προσπάθεια της εταιρίας να προσελκύσει καθοριστικής σημασίας εργαζομένους.

Η ASML δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αποτύγχανε να προχωρήσει σε ουσιώδεις επενδύσεις προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές στο ραγδαία αναπτυσσόμενο τεχνολογικό κόμβο του Αϊντχόφεν, όπου εδρεύει η ίδια, από τα οδικά δίκτυα και τις στεγαστικές επιλογές, μέχρι και ορισμένες απαραίτητες βελτιώσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα της ASML, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας, όσο και απολύτων μεγεθών, χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας, τόσο για την Ολλανδία, όσο και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανησυχίες έχουν διατυπωθεί στο πρόσφατο παρελθόν για το ενδεχόμενο να μεταφέρει η εταιρία τις δραστηριότητές της εκτός Ευρώπης.

  • Like 7
  • Haha 2