Η επικείμενη κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά την ανάγκη για προγραμματιστές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τζένσεν Χουάνγκ.

H δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να διαγράφει ήδη τροχιά εξάλειψης ακόμη περισσότερων θέσεων εργασίας. Στη διάρκεια των εργασιών διάσκεψης κορυφής στο Ντουμπάι, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να στεκόμαστε μάρτυρες του τέλους της επαγγελματικής σύνταξης κώδικα.

Ο Χουάνγκ θεωρεί πως αυτό οφείλεται στις ραγδαίες εξελίξεις και την ευρύτερη υιοθέτηση της χρήσης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η απόκτηση γνώσεων πάνω στη σύνταξη κώδικα δεν θα έπρεπε να συνιστά προτεραιότητα για οποιονδήποτε θα ενδιαφερόταν να εργαστεί στο εξής στον τομέα της τεχνολογίας.

Οι προβλέψεις του διευθύνοντα συμβούλου της Nvidia ενδέχεται να επιβεβαιώνονται ήδη. Στην πορεία των τελευταίων μηνών, διάφοροι χρήστες κατέγραψαν εκπληκτικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας το ChatGPT και το Copilot της Microsoft, από το να δημιουργήσουν λογισμικό μέσα σε λιγότερα από επτά λεπτά, έως το να σχηματίσουν δωρεάν κλειδιά ενεργοποίησης των Windows

Εκτός αυτού, τα chatbot βελτιώνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς στην επεξεργασία της φυσικής γλώσσας, πράγμα το οποίο σημαίνει πως ενδέχεται να φτάσουμε στο σημείο που θα μπορούμε να δημιουργούμε άψογο κώδικα χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία. Μάλιστα, ο Χουάνγκ υποστηρίζει πως ενδέχεται να μπορούμε να χρησιμοποιούμε ακόμη και τη μητρική μας γλώσσα για να το πετύχουμε αυτό.

Ο επικεφαλής της Nvidia ανέφερε επίσης ότι οι χρήστες που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία κώδικα θα ήταν σκόπιμο να στρέψουν τις δυνάμεις τους σε άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων τη γεωργία, τη βιολογία, την παραγωγή προϊόντων και την εκπαίδευση. Ο προγραμματισμός δεν βρίσκεται μπροστά σε πλήρες αδιέξοδο, όμως, κι αυτό οφείλεται στο ότι θα συνεχίσουν να απαιτούνται ορισμένες δεξιότητες, προκειμένου να καθορίζεται το πότε και πού θα εφαρμόζονται οι προγραμματιστικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Χουάνγκ ανέφερε επίσης ότι η εξέλιξη των υφιστάμενων δεξιοτήτων ενδέχεται να είναι ένας τρόπος παράκαμψης των επικείμενων αλλαγών στο τεχνολογικό τοπίο. Με τον τρόπο αυτό οι επαγγελματίες θα θωρακίσουν τη θέση τους, αποκτώντας γνώσεις γύρω από τον προγραμματισμό των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Την ίδια στιγμή, η GitHub παρουσιάζει το GitHub Copilot Enterprise. Πρόκειται για ένα έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένο να συνδράμει τους χρήστες στη δημιουργία προτάσεων κώδικα, στην απάντηση ερωτημάτων και την περίληψη αλλαγών, βασισμένο στον εσωτερικό κώδικα και τη βάση δεδομένων του οργανισμού. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη έναντι μηνιαίας συνδρομής ύψους 39 δολαρίων.

Η ταχεία εξέλιξη και υιοθέτηση μοντέλων δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε ιδιαίτερα συναρπαστική εξέλιξη. Η νέα τεχνολογία δημιούργησε νέους τρόπους αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ευκαιριών σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων οι υπολογιστές, η εκπαίδευση, η ιατρική και όχι μόνο.

Παρότι όλα αυτά είναι εντυπωσιακά, πολλοί χρήστες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτές κυρίως έχουν να κάνουν με την απουσία εξελιγμένων ασφαλιστικών δικλίδων, προκειμένου να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί ήδη ζητήματα που άπτονται της ιδιωτικότητας αλλά και της παραπληροφόρησης. Όμως, αμεσότερη πηγή ανησυχίας θα μπορούσε να είναι για τους ανθρώπους η ασφάλεια των θέσεων εργασίας τους, με την κυρίαρχη θέση που αποκτά η τεχνολογία.

Ήδη, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε πορεία που θα καθιστούσε παρωχημένα ορισμένα επαγγέλματα. Αυτό, ισχύει ιδιαίτερα στην κατηγορία των αρχιτεκτονικών θέσεων εργασίας. Παρότι ορισμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Image Creator, έχουν "λοβοτομηθεί", παραμένουν αρκετά ισχυρά ώστε να καθιστούν περιττούς τους γραφίστες και τους αρχιτέκτονες.

Ταυτόχρονα, chatbot, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Copilot της Microsoft αποδεικνύονται ικανά να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα σύνθετα και λεπτομερή ερωτήματα, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι πάντοτε τέλεια, όπως φάνηκε άλλωστε πρόσφατα, με τα αποτελέσματα που εμφάνισε το Gemini της Google

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Sad 3
  • Haha 3