Οι απόψεις αυτές εκφράστηκαν στο πλαίσιο φόρουμ ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την οικονομία που διοργάνωσε το Bloomberg. 

Ιδιαίτερα δυσοίωνες για τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κινουμένων σχεδίων είναι οι απόψεις που διατύπωσε ο Τζέφρι Κάτζενμπεργκ σχετικά με την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο, καθώς, ουσιαστικά, εκτιμά ότι το 90% αυτών των ανθρώπων θα αντικατασταθούν στο προσεχές μέλλον από υπολογιστές.

"Δεν νομίζω ότι θα επηρεαστεί άλλος χώρος περισσότερο, από ό,τι οι διάφορες εκφάνσεις της διασκέδασης και της δημιουργίας", δήλωσε ο συνιδρυτής της DreamWorks, αναφερόμενος στη ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία, με το ζήτημα του πώς θα επιδράσει η τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί κεντρικό άξονα των διαπραγματεύσεων μεταξύ σεναριογράφων και ηθοποιών με τα διάφορα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο. Υπενθυμίζεται ότι οι απεργίες αυτές κράτησαν για περισσότερο από τρεις μήνες, ανατρέποντας σε σημαντικό βαθμό των προγραμματισμό της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής σεζόν για το 2023-2024, έως ότου επιτευχθεί συμφωνία, στις 8 Νοεμβρίου του 2023.

Ήδη, η εντυπωσιακή εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται αισθητή, μέσα από εργαλεία όπως το Sora, ικανά να δημιουργήσουν εντυπωσιακά βίντεο, μέσα από απλές, γραπτές περιγραφές που δεν απαιτούν ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ή σκηνοθετικές ικανότητες.

Ο Κάτζενμπεργκ εκτιμά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τόσο στο χώρο των κινουμένων σχεδίων, όσο και γενικότερα, και τη μετατροπή μιας άλλοτε δημιουργικής διαδικασίας σε αντικείμενο άψυχων όσο και πανίσχυρων υπολογιστικών μοντέλων.

Η εκτίμηση του Κάτζενμπεργκ είναι πως, σε μόλις τρία χρόνια από τώρα, ταινίες κινουμένων σχεδίων που απαιτούσαν τη συνδρομή 500 καλλιτεχνών, σε μια πορεία πέντε χρόνων, θα ολοκληρώνονται με το 10% αυτών των ανθρώπων. Εκεί όπου ενδέχεται να υπάρξει μια νέα αγορά, είναι στη δημιουργία των απαραίτητων οδηγιών, ώστε να δώσει η τεχνητή νοημοσύνη το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς ο Κάτζενμπεργκ εκτιμά πως αυτές οι οδηγίες θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας εμπορικά αξιοποιήσιμης δραστηριότητας.

Το ζήτημα είναι πως, αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα που παράγουν ήδη οι δωρεάν εκδόσεις των διαφόρων μοντέλων -πολύ περισσότεροι οι συνδρομητικές, που καθίστανται διαθέσιμες σε τιμές όχι απαγορευτικές- με πολύ απλές οδηγίες, ακόμη και αυτή αισιόδοξη νότα στις κατά τα άλλα δυσοίωνες προβλέψεις του Κάτζενμπεργκ φαίνεται πως χωράει πολλή συζήτηση. Θα πρέπει παράλληλα να λάβουμε υπόψη μας και την ανακοίνωση του απίστευτου Sora από την OpenAI την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο δημιουργεί ρεαλιστικά βίντεο απλά από μια προτροπή κειμένου.

  • Sad 3