Ο Elon Musk δημιούργησε μια νέα εταιρεία αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη με την ονομασία X.AI, όπως ανέφερε πρώτη η Wall Street Journal.

Η εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που κατατέθηκαν στην πολιτεία της Νεβάδα, συστάθηκε τον περασμένο μήνα, έχει επί του παρόντος τον Musk ως διευθυντή της και τον Jared Birchall, διευθυντή του οικογενειακού γραφείου του Musk, που αναφέρεται ως γραμματέας της. Τα έγγραφα φανερώνουν ότι ο Musk ίδρυσε την επιχείρηση στις 9 Μαρτίου 2023.

Οι φήμες σχετικά με την ίδρυση μιας εταιρείας AI από τον Musk κυκλοφορούν εδώ και μέρες, με μια έκθεση του Business Insider να αποκαλύπτει ότι ο Musk είχε αγοράσει χιλιάδες κάρτες γραφικών (GPU) για να τροφοδοτήσει ένα επερχόμενο προϊόν δημιουργικής AI που όπως φαίνεται θα γίνει με μηχανικούς του Twitter. Οι Financial Times ανέφεραν παρομοίως ότι ο Musk σχεδίαζε να δημιουργήσει μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστεί την OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft. Ο Musk φέρεται μάλιστα να ζήτησε χρηματοδότηση από επενδυτές της SpaceX και της Tesla για να ξεκινήσει την εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Twitter Spaces, όταν ο Musk ρωτήθηκε για όλες τις GPUs που αγόρασε, ο δισεκατομμυριούχος δεν έκανε καμία αναφορά στα σχέδιά του να δημιουργήσει μια AI εταιρεία, δηλώνοντας ότι «φαίνεται ότι όλοι ακόμα και ο σκύλος τους αγοράζουν GPUs αυτή την εποχή». Το όνομα X.AI ταιριάζει με το branding του ονόματος X Corp. που έχει εκχωρήσει έκτοτε στο Twitter, μαζί με το brand "X" που έχει άμεση συνάρτηση με το όραμά του για τη δημιουργία της "εφαρμογής των πάντων".

Ο Musk έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του OpenAI, του οργανισμού τεχνητής νοημοσύνης που συνίδρυσε το 2015, αποχωρώντας το 2018, και πρόσφατα ήταν ένας μεταξύ κορυφαίων ονομάτων από το  χώρο της τεχνολογίας και εξέχοντες ερευνητές στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που καλούσαν τα εργαστήρια και τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να «σταματήσουν αμέσως» τα σχετικά project τους. Τους τελευταίους μήνες, το OpenAI έχει γίνει ένα εξαιρετικά αναγνωρίσιμο όνομα πίσω από επαναστατικές τεχνολογίες όπως το ChatGPT και το GPT-4 και είναι εν μέρει υπεύθυνο για την προσπάθεια της Microsoft και της Google να ενσωματώσουν εργαλεία AI πιο έντονα σε πολλά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Sad 2