Από ότι φαίνεται το Shutterstock είναι πρόθυμο να αγκαλιάσει την τέχνη που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Verge, η γνωστή υπηρεσία παροχής φωτογραφιών προχώρησε στη διεύρυνση της συμφωνία της με την OpenAI για να ξεκινήσει την πώληση εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με τη  βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, και πιο συγκεκριμένα με το μοντέλο DALL-E 2.

Όπως εξηγεί με απλά λόγια η κοινοπραξία OpenAI, το DALL-E 2 είναι ένα σύστημα AI που έχει τη δυνατότητα να παράγει ρεαλιστικές εικόνες και τέχνη αξιοποιώντας τα δεδομένα μίας περιγραφής σε φυσική γλώσσα. Πρόκειται λοιπόν για ένα μοντέλο AI που μπορεί να παράγει εικόνες από κείμενο. 

Η συγκεκριμένη προσέγγιση θα προσφέρει «απευθείας πρόσβαση» στο σύστημα DALL-E 2 μέσω της ιστοσελίδας του Shutterstock με τους δημιουργούς των οποίων τα έργα και οι φωτογραφίες έπαιξαν ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας να αποζημιώνονται μέσω ενός νέου ταμείου που ονομάζεται «Ταμείο Συνεισφερόντων». Οι καλλιτέχνες, όταν διαπιστωθεί ότι το έργο τους χρησιμοποιείται από το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, θα αποζημιώνονται επίσης.

Η OpenAI αδειοδοτήθηκε από την εταιρεία Shutterstock για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης text-to-image του συστήματος DALL-E το 2021. Η πρόσφατα διευρυμένη συμφωνία αντιπροσωπεύει μία από τις πρώτες πρακτικές χρήσεις της τεχνολογίας μέσω του κιτ προγραμματισμού της OpenAI.

Η ενσωμάτωση DALL-E θα είναι διαθέσιμη κάποια στιγμή τους «προσεχείς μήνες». Όπως έκανε γνωστό το Shutterstock, θα απαγορεύσει τις όποιες εικόνες ή έργα τέχνης δημιουργούνται από μοντέλα AI εκτός της πλατφόρμας της OpenAI. Αν και η συγκεκριμένη απόφαση αναμφισβήτητα προστατεύει τα συμφέροντα και τα επιχειρηματικά μοντέλα των δύο εταιρειών, διασφαλίζει επίσης ότι η Shutterstock θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει το περιεχόμενο που χρησιμοποιείται ώστε να πληρώνει αναλόγως τους δημιουργούς ή παραγωγούς. Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες και θα περιλαμβάνουν έσοδα τόσο από δεδομένα εκπαίδευσης όσο και από δικαιώματα χρήσης των εικόνων.

Αυτή είναι η πρώτη σημαντική συμφωνία που βασίζεται σε αποζημιώσεις του είδους. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει και στη διευθέτηση ζητημάτων που έχουν να κάνουν σχετικά με το αν η τέχνη που δημιουργείται από κάποιο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης είναι δανεισμένη ή κλεμμένη. Κάποιες άλλες εταιρείες είναι πάντως περισσότερο προσεκτικές στον συγκεκριμένο τομέα. Η ανταγωνίστρια του Shutterstock, Getty Images, έχει απαγορεύσει εντελώς τις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης λόγω ανησυχιών σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, φτάνοντας στο σημείο να χρησιμοποιεί ακόμη και φίλτρα για να εμποδίσει τη διάδοση τέτοιου είδους περιεχομένου. Η Google, εν τω μεταξύ, κρατά επί του παρόντος το δικό της σύστημα Imagen ιδιωτικό μέχρι να βρει έναν «υπεύθυνο» τρόπο να κάνει το σύστημα διαθέσιμο στο κοινό.

Επειδή η συμφωνία είναι νέα, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα αρκετά πράγματα. Για παράδειγμα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πως θα πληρώνονται οι δημιουργοί. Ενδεχομένως και να πρόκειται για μία συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει μία αρμονική σχέση μεταξύ των δημιουργών και της τεχνητής νοημοσύνης. Θα δούμε όμως. Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα.

  • Like 2