Σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι της OpenAI απείλησαν να παραιτηθούν και να ακολουθήσουν τον απολυμένο CEO της εταιρείας, Sam Altman, για να εργαστούν στον μεγαλύτερο επενδυτή της εταιρείας, τη Microsoft.

Πάνω από 700 από τους περίπου 770 υπαλλήλους της εταιρείας AI υπέγραψαν επιστολή τη Δευτέρα προς το διοικητικό συμβούλιο, δηλώνοντας ότι οι υπογράφοντες "δεν μπορούν να εργαστούν για ή με ανθρώπους που στερούνται επάρκειας, κρίσης και μέριμνας για την αποστολή και τους υπαλλήλους μας". Η επιστολή ζητούσε την παραίτηση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου και την επαναφορά του Altman, διαφορετικά οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στη Microsoft η οποία στην ουσία έχει εκδώσει ανοιχτή πρόσληση. Ο γίγαντας λογισμικού "μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν θέσεις για όλους τους υπαλλήλους της OpenAI", αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.  

Η εξαιρετικά ασυνήθιστη απειλή μαζικής εξόδου ήρθε μετά από ένα ταραχώδες σαββατοκύριακο, κατά το οποίο το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI αγνόησε καλέσματα από επενδυτές και στελέχη της να επαναφέρουν τον Altman, ο οποίος απολύθηκε έπειτα από διαφωνίες με το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης.  

Το χάος εντός της OpenAI θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Η OpenAI ξεκίνησε την παγκόσμια μανία γύρω από τη δημιουργική AI με την κυκλοφορία του εξαιρετικά δημοφιλούς ChatGPT chatbot πριν από ένα χρόνο. Με επικεφαλής τον Altman, η OpenAI βρισκόταν στο επίκεντρο των προσπαθειών της τεχνολογικής βιομηχανίας να αναπτύξει αυτή την τεχνολογία για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Παράλληλα συνεργάζεται με ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμος σχετικά με εγγυήσεις για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.  

Ωστόσο, οι εντάσεις στην OpenAI θέτουν νέα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι AI startups μπορούν να εξισορροπήσουν την υπεύθυνη ανάπτυξη μαζί με την ανάγκη να συγκεντρώσουν τεράστια κεφάλαια από επενδυτές για να υποστηρίξουν τη δαπανηρή υποδομή υπολογιστών που απαιτείται για να χτιστούν αυτά τα εργαλεία.

Το εσωτερικό χάος στην OpenAI θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει έναν αγώνα άλλων τεχνολογικών εταιρειών για προσέλκυση πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.  

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα, αλλά φαίνεται πως ο Altman έχει ήδη κερδίσει την υποστήριξη και αφοσίωση του ανθρώπινου δυναμικού της OpenAI για τα επόμενα βήματά του, όποια κι αν είναι αυτά. Όπως έγραψε ο ίδιος στο διαδικτυακό μήνυμά του, "έχουμε περισσότερη ενότητα, δέσμευση και εστίαση από ποτέ. Θα εργαστούμε κάπως όλοι μαζί και είμαι τόσο ενθουσιασμένος. Μία ομάδα, ένας στόχος". Το tweet αυτό φαίνεται ότι έχει άμεση σχέση με τις πληροφορίες του Verge, σύμφωνα με τις οποίες ο Altman εξακολουθεί να διαπραγματεύεται την επιστροφή του στην OpenAI ως CEO, κάτι που και ο ίδιος ο Satya Nadella -CEO της Microsoft- δεν απέκλεισε σε σημερινές συνεντεύξεις του παρά την ανακοίνωση πρόσληψης.

  • Like 3